Ajuns la cea de-a VI-a editie, Festivalul International Shakespeare se constituie in acest moment, prin calitatea si numarul invitatilor, ca cel mai important eveniment teatral din Romania. Initiat in 1994 de directorul de atunci al Teatrului National din Craiova, domnul Emil Boroghina, festivalul se afla intr-o permanenta dezvoltare, reusind nu doar sa pastreze un standard ridicat, ci si sa se dezvolte atat din punct de vedere calitativ, cat si cantitativ.
La fel ca si la editia precedenta, Festivalul International Shakespeare se desfasoara in duplex Bucuresti - Craiova, continuand parteneriatul dintre ArCuB, Teatrul National din Craiova si Fundatia “William Shakespeare”.

In perioada 28 aprilie - 18 mai, unele dintre cele mai importante nume ale vietii teatrale contemporane se vor afla in Romania. Regizorul britanic Declan Donnellan se va prezenta cu celebra sa companie, Cheek by Jowl, jucand in premiera la Bucuresti Troilus si Cresida; cunoscutul regizor lituanian Eimuntas Nekrosius, cu proiectul Trilogia shakespeariana, cuprinzind antologicele sale spectacole: Hamlet, Macbeth si Othello, realizate la Vilnius; Lev Dodin va aduce Regele Lear, de la Malii Teatr din Sankt Petersburg. Robert Wilson va fi la Bucuresti, pentru prima oara, ca invitat special al festivalului, cu Femeia marii de Ibsen, un spectacol de la Milano, ale carui costume sunt semnate Giorgio Armani. Silviu Purcarete va prezenta in premiera la Bucuresti recenta montare de la Craiova cu Masura pentru masura, o coproductie a Nationalului craiovean cu Fundatia Shakespeare.

Tot din Romania au fost invitate spectacolele bucurestene Eduard al III-lea de la Teatrul National, Doi tineri din Verona de la Teatrul de Comedie si, pentru prima data, un spectacol de opera: Macbeth de Giuseppe Verdi, in regia lui Petrica Ionescu, productie a Operei Nationale din Bucuresti. Inca o premiera pentru acest festival este invitarea unui inedit spectacol de strada: Macbeth, realizat de Pawel Szkotak la Teatrul ,,Biuro Podrózy” din Poznan, Polonia. Se va juca spectacolul Nobile William, recital sustinut de marele actor britanic Michael Pennington, unul dintre cei mai mari interpreti ai lui Hamlet din toate timpurile. Vor fi si proiectii precum Tragedia lui Hamlet, pus in scena de Peter Brook la Teatrul Bouffes du Nord, iar cunoscutul regizor isi va prezenta in Festival, ca invitat special, spectacolul Marele Inchizitor, dupa Fiodor Dostoievski.

Festivalul International Shakespeare gazduieste nenumarate alte activitati: o sesiune de shakespeareologie, simpozioane teoretice, lansari de carte, DVD-uri, casete cu cele mai insemnate creatii shakespeariene. In colaborare cu Romfilatelia va fi editat si lansat Intregul postal 'Festivalul International Shakespeare - editia a VI-a'. Din dorinta de a continua si amplifica componenta de formator, de scoala pentru tinerii din teatru, vor fi organizate in paralel trei workshop-uri de regie-teatru conduse de regizorul si profesorul universitar David Esrig, insotit de Margareta Soerenson, unul dintre cei mai cunoscuti teatrologi din Suedia si din Europa.

Incepind cu editia din 2008, Festivalul si-a propus sa instituie o foarte inalta distinctie: Premiul International Shakespeare, care va fi acordat o data la doi ani unei personalitati din lumea teatrului sau a scrisului, cu contributii majore in promovarea si afirmarea operei shakespeariene, laureatul urmand a fi decis de un juriu international condus de istoricul si criticul George Banu, profesor al Universitatii Sorbona din Paris.

Se intrevede asadar o editie ampla, cu evenimente majore si invitati extraordinari, o adevarata sarbatoare, demna de numele marelui Shakespeare. Un festin teatral, de care va invitam sa va bucurati din plin.

FESTIVALUL INTERNATIONAL SHAKESPEARE

EDITIA a VI - a

BUCURESTI
28 APRILIE – 18 MAI 2008

PROGRAM:

LUNI, 28 APRILIE

Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Sala Mare
ora 18:00 DESCHIDEREA OFICIALA
A FESTIVALULUI INTERNATIONAL SHAKESPEARE LA BUCURESTI

ora 18:30 TROILUS SI CRESIDA
regia: DECLAN DONNELLAN
Compania „Cheek by Jowl”, Londra (Marea Britanie)
durata: 3h30’ (cu pauza)

MARTI, 29 APRILIE

Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti, Sala Mare
ora 18:30 TROILUS SI CRESIDA
regia: DECLAN DONNELLAN
Compania „Cheek by Jowl”, Londra (Marea Britanie)
durata: 3h30’ (cu pauza)

MIERCURI, 30 APRILIE

Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti
Sala „Ileana Berlogea”
ora 18:00 Decernarea Titlului de Doctor Honoris Causa al UNATC
regizorului ROBERT WILSON

SAMBATA, 3 MAI

Piata „George Enescu”
ora 21:00 MACBETH - WHO IS THAT BLOODIE MAN?
regia: PAWEL SZKOTAK
Teatrul ,,Biuro Podrózy”, Poznan (Polonia)
- spectacol in aer liber -
invitat special al Primariei Municipiului Bucuresti si al Centrului de Proiecte Culturale ArCuB
durata: 1h


Despre autor:

Yuppy

Citeste articolul integral in Yuppy

Sursa: Yuppy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.