Cu toate ca e atragator sa ai combustibil usor accesibil, exista si reversul medaliei. Unii giganti din domeniul alimentar au acuzat acum doua zile faptul ca biocombustibilii ameninta grav rezervele alimentare ale Terrei, deoarece cultivarea intensiva a acestora duce la cresterea pretului alimentelor. Astfel, atrasi de profiturile pe care le pot obtine, multi agricultori au renuntat la a mai cultiva unele produse si au inceput sa cultive plante din care se obtine combustibil sau, mai grav, vand plante alimentare precum porumbul sau soia nu pentru consum alimentar, ci pentru producerea acestor combustibili. Conform legilor cererii si ofertei, aceste produse s-au scumpit automat, ceea ce a pus in discutie rentabilitatea acestor combustibili. Daca totusi companiile alimentare pot fi intelese ca isi urmaresc propriul interes, e de mentionat ca rapoarte ale UE si ONU avertizeaza asupra aceleiasi probleme. Biocombustibilii trebuie sa produca 10% din combustibilul folosit in transporturi pana in 2020, conform strategiei energetice a UE, dar nu se stie daca acest lucru se poate realiza, din cauza acestei probleme.