Un satelit spion american de mari dimensiuni a scapat de sub control si ar urma sa cada pe Pamant la sfarsitul lui februarie sau inceputul lui martie. Informatia a fost furnizata de surse din Guvernul american, care au tinut sa ramana anonim locul exact unde va pica pentru a nu provoca panica
Supozitia s-a adeverit

Satelitul a fost lansat in 2006, de la baza aeriana Vandenberg, dar nu a mai putut fi controlat dupa ce s-a plasat pe orbita planetei. Acesta si-a pierdut forta de propulsie si, parasindu-si orbita circumterestra si va cadea pe Pamant la inceputul lunii martie, au anuntat joi seara responsabili guvernamentali americani, citati de AP. Potrivit Ziua, un purtator de cuvant al Casei Albe sustine ca agentiile federale americane supravegheaza situatia si vor lua toate masurile pentru a limita toate pagubele provocate de satelit.

La sfarsitul lunii ianuarie, oficialii si specialistii americani, citati de Reuters, sustineau ca satelitul defect se va dezmembra in bucati mici si nu va reprezenta un pericol pentru populatie. Gordon Johndroe, purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate de la Casa Alba, declara atunci ca "avand in vedere ca 75% din Pamant este acoperit cu apa si mare parte din uscat este nelocuit, sansele ca acest satelit sau fragmente din el sa cada intr-o zona locuita sunt foarte mici". Purtatorul de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a amintit la randul sau ca peste 17.000 de obiecte create de om au cazut pe Pamant in ultimii 50 de ani fara sa provoace vreun incident major.

Autoritatile americane sunt alertate de faptul ca informatiile continute de satelit ar putea ajunge pe maini straine. "'Chinezii si rusii au petrecut ceva timp incercand sa sustraga tehnologie americana", a explicat John Pike, expert in informatii militare, citat de AP.Dezvaluirea a venit, mai intai, de la experti in Aparare si Informatii si de la oficialitati guvernamentale, sub acoperirea anonimatului. Sursele nu au putut preciza cand si in ce conditii s-a pierdut controlul asupra satelitului. Expertii considera ca este vorba de un satelit de recunoastere prin fotografiere, care cantareste aproximativ 10 tone si este de marimea unui microbuz.

Intrebari fara raspuns

Purtatorul de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala SUA a refuzat sa raspunda intrebarii daca autoritatile americane intentioneaza sa distruga satelitul cu o racheta, relateaza BBC.
Dupa cum a declarat o oficialitate americana, satelitul contine combustibilul hidrazina, o substanta toxica, putand afecta pe oricine intra in contact cu ea, iar expertii considera ca este vorba de un satelit de recunoastere prin fotografiere, care cantareste aproximativ 10 tone si este de marimea unui microbuz.Caderea pe Pamant a satelitilor spioni este de obicei controlata, fiind directionata spre ocean, pentru ca nimeni altcineva sa nu aiba acces la ei, a mai spus oficialul american.

Tu unde crezi ca va ateriza?

Aceasta veste a declansat o adevarata febra a pariurilor pe internet. Gandul precizeaza ca exista de-acum o pagina web unde doritorii pot sa parieze la diferite categorii: in primul rand, sa ghiceasca momentul in care bucatile vor ajunge pe pamant, daca ele vor cadea in mare sau pe uscat, daca in Oceanul Atlantic (aici miza este de doua ori mai mare) sau in Pacific In ceea ce priveste uscatul, cea mai mica probabilitate este Oceania, urmeaza Europa. Cea mai mare sansa se acorda Asiei, pe locul doi fiind Africa, apoi America de nord.
Anual, pe pamant ajung mai multe sute de “gunoaie” cosmice, dar rareori se intampla sa provoace daune. Totusi, uneori se lanseaza avertizari si se atrage atentia asupra posibilitatii ca unele bucati provenind din destramarea unor sateliti artificiali sa fie periculoase.

Precedentul Satelitilor NASA

Cea mai cunoscuta amenintare de acest fel a fost in 1979, la destramarea statiei americane Skylab apartinand NASA. Si atunci s-au facut pariuri privind locul unde vor cadea resturile. Cand bucata de 78 de tone a ajuns in atmosfera, intr-o serie de tari s-au organizat petreceri Skylab la care invitatii au venit inarmati cu binocluri si casti de protectie.In India, au fost oprite zborurile avioanelor, iar politia a fost pusa in alerta. Un post de radio a promis o suma substantiala persoanei care va aduce prima o bucata din satelit, iar un avocat si-a oferit serviciile gratuit celor care vor suferi daune de pe urma partilor componente din Skylab.

Pana la urma, acesta s-a prabusit pe un teritoriu nelocuit din Australia... In schimb, tocmai unde nimeni nu s-a asteptat era cat pe ce sa se produca o catastrofa. Anul trecut, vietile a 270 de pasageri ai unui avion sud-american care zbura de-asupra Oceanului Pacific au fost puse in pericol cand aparatul a fost gata sa se ciocneasca cu o bucata dintr-un satelit artifical rusesc cuprins de flacari.Pilotii s-au trezit cu un obiect arzand ce a trecut la cativa metri de botul avionului si s-a prabusit in ocean cu atata forta incat a acoperit zgomotul celor patru motoare ale avionului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.