De la inceputul crizei ziaristilor romani rapiti la Bagdad, mass-media romana a fost asaltata de un sir lung de astfel de zvonuri, scenarii si intoxicari. Filmul lor, pe care vi-l prezentam pe scurt, nu are cum sa nu puna pe ganduri.

Zvonul care a circulat cel mai insistent de la inceputul crizei ostaticilor incoace a fost cel legat de punerea la cale a acestei rapiri de catre irakienii din Romania.

O alta varianta nascuta din zvonistica este ca rapirea a fost orchestrata de unul dintre serviciile de informatii pentru ca actuala conducere sa-si mentina posturile. In consecinta acestei variante, rapirea trebuia exploatata pentru eliminarea unor grupari de afaceristi arabi care aveau afaceri ilegale si legaturi cu terorismul international.

Zvonul era intarit si de informatii privind apartenenta lui Omar Hayssam la unul dintre serviciile de informatii, meserie mostenita de la tatal sau, atasat la Ambasada Siriei la Bucuresti inainte de 1989.

Zvonoteca a pus in circulatie si "informatii" conform carora SRI ar fi ascultat telefonul sirianului de mai mult timp, astfel incat dispune de convorbirea cu personajul care a cerut rascumpararea.

Aparitia in afacere a lui Omar Hayssam pe post de negociator pe care rapitorii l-ar fi contactat pentru a solicita 4 milioane de dolari in schimbul eliberarii ziaristilor a facut sa circule ipoteza ca Hayssam incerca de fapt sa scoata din tara o suma mare de bani.

Hayssam avea de castigat si ca imagine, el fiind in momentul acela cercetat in cauze penale si avand interdictia de a parasi tara.

Zvonul cel mai insistent din ultimele zile a fost cel legat de eliberarea celor trei ziaristi romani. Practic, de la inceputul saptamanii trecute, in fiecare zi "informatia" eliberarii celor trei a fost cea mai vehiculata de ziare si televiziuni. Aproape ca nu a fost noapte in care gazetarii romani sa nu stea in Aeroportul Otopeni pana spre dimineata, in asteptarea ziaristilor rapiti.

Ziaristii romani ar fi fost eliberati inca de sambata si ar fi fost adusi in tara, cursa speciala aterizand insa pe aeroportul din Timisoara.

Ziaristii au fost eliberati si urmau sa vina in tara cu o cursa TAROM de la Aman (Iordania).

Avionul cu ziaristii eliberati urma sa aterizeze nu pe Henri Coanda, ci pe aeroportul din Constanta.

Reporterul Prima TV, Marie-Jeanne Ion, a primit cadou autoturismul personal, un BMW, de la sirianul Omar Hayssam.

Alt zvon care a circulat in paralel cu eliberarea ziaristilor romani a fost acela ca ei s-ar afla in mainile americanilor, care i-ar interoga in legatura cu acest caz, urmand ca abia dupa aceea sa-i incredinteze trupelor romane din Bagdad.

Alt scenariu care se pare ca are legatura si cu arestarile din ultimele zile spune ca Omar Hayssam a pus la cale rapirea ziaristilor pentru a putea fugi din tara si a scapa de ancheta PNA.

Acest ultim scenariu a dat nastere zvonurilor cum ca urmeaza sa fie arestati Ristea Priboi, Fahti Taher si Viorel Hrebenciuc.

11 zile de la disparitie - Filmul evenimentelor

Astazi se implineste o saptamana de la ultimele vesti primite despre ziaristii romani disparuti in Irak. Saptamana care a trecut a fost marcata in principal de zvonurile legate de o posibila eliberare. Zvonurile s-au dovedit a fi false. Au trecut 11 zile de cand cei trei jurnalisti romani au disparut.

Cei trei, Marie-Jeann Ion, Sorin Miscoci, de la Prima TV, si Eduard Ohanesian, de la Romania libera, se aflau in Bagdad pentru a realiza materiale si interviuri cu autoritatile irakiene. Ei erau insotiti de afaceristul Mohamad Munaf, care indeplinea rolul de sponsor si ghid. Povestea sau criza ziaristilor, cum a fost numita in presa, a inceput luni, 28 martie.

LUNI, 28 MARTIE. Luni seara, in jurul orei 20:00, Marie-Jeanne Ion a sunat pe telefonul directorului canalului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru. Acesta a auzit vocea disperata a ziaristei, care implora in engleza: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Marie-Jeanne a mai apucat sa mai spuna: "M-au rapit, sunati la ambasada. Sunt intr-o masina. Ma duc in Hamiria". Directorul Dan Dumitru a informat imediat institutiile abilitate. Ministerul roman de Externe a anuntat, printr-un comunicat emis in aceeasi noapte, ca a format impreuna cu principalele servicii de informatii o echipa pentru gestionarea situatiei create. Presedintele Traian Basescu, abia intors dintr-o vizita efectuata in Irak si Afganistan, si premierul Tariceanu au dispus luarea imediata a masurilor necesare.

Tot luni noapte, presedintele Traian Basescu declara ca toate structurile statului "sunt in alerta" si ca a contactat din avion serviciile de informatii ale aliatilor.

MARTI, 29 MARTIE. Afaceristul de origine siriana Omar Hayssam arunca bomba. S-a cerut o rascumparare de patru milioane de dolari pentru rapiti. Rapitorii l-ar fi sunat pe Omar, asa dupa cum sustine acesta, pentru ca ar fi prieten de 25 de ani cu Munaf. Hayssam s-a aratat dispus sa contribuie cu bani si a anuntat ca un om de-al sau, de incredere, va pleca la Bagdad in vederea negocierilor.

MIERCURI, 30 MARTIE. Presedintele Traian Basescu declara, miercuri dimineata, ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei. Premierul Calin Popescu Tariceanu afirma ca nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare pentru cei trei jurnalisti disparuti in Irak. Grupul operativ constituit la Cotroceni incepe analizarea unei inregistrari a unei convorbiri telefonice dintre Omar Hayssam si unul dintre presupusii rapitori.

MIECURI NOAPTE. Apar primele imagini cu jurnalistii. Al-Jazeera difuzeaza o caseta, care, in cateva cadre, ii prezinta pe cei patru rapiti, paziti din lateral de doi mascati inarmati cu AKM-uri. Fara dubiu, cei patru sunt colegii nostri si ghidul arab. Marie-Jeanne a fost cea care, fortata probabil de rapitori, a rostit un mesaj foarte clar: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Nu este adevarat!". Cuvintele, spuse in limba engleza, infirmau varianta rapirii pentru bani.

JOI, 31 MARTIE. Reprezentantii canalului de televiziune Al-Jazeera refuza sa faca precizari suplimentare legate de provenienta casetei. Dan Dumitru, directorul Stirilor , spune ca filmarea a fost facuta cu echipamentul Prima Tv.

VINERI, 1 APRILIE. Reuters difuzeaza, cu putin timp inainte de ora 13:00, sapte fotografii ale ziaristilor romani, in care cei trei se identifica. Mohamad Munaf lipseste din toate fotografiile.

Membrii familiilor celor trei ziaristi romani, precum si cei ai lui Mohamad Munaf s-au intalnit cu presedintele Traian Basescu, prezenta acestora la Cotroceni dorindu-se a nu fi mediatizata.

SAMBATA, 2 APRILIE. Finalul zilei aduce un zvon care face turul tuturor redactiilor din Romania: jurnalistii romani au fost eliberati si urmeaza sa fie adusi in tara. Puhoi de ziaristi se strange pe Aeroportul Militar "Henri Coanda" in asteptarea finalului fericit. Zvonul s-a dovedit insa, din nefericire, a fi fals.

LUNI, 4 APRILIE. Ministrul de Externe cerea presei sa dea dovada de rabdare si maturitate in privinta crizei jurnalistilor din Irak. Solicitarea a fost facuta la doua zile de la primul zvon legat de eliberare.

MARTI, 5 APRILIE Isteria continua. Anuntul facut la Cotroceni, legat de arestarea afaceristului Omar Hayssam, arunca in aer redactiile din Romania. Cea mai mare parte a jurnalistilor face o legatuta intre anuntul arestarii si o posibila eliberare. Familiile jurnalistilor nu mai stiu ce sa creada. Au fost contactate doar de presa, nu si de autoritati. Se agata de un fir de pai, dar in zadar. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, desi confirma ca arestarea lui Omar are legatura cu rapirea ziaristilor, infirma totusi zvonul legat de eliberare.

INTREBARI

1 Se mai desfasoara negocieri cu rapitorii?

2 Unde a disparut medicul Mohamad Yassin si echipa de oameni de afaceri arabi plecati sa negocize la Bagdad eliberarea ziaristilor?

3 Daca ziaristii romani sunt liberi, intarzierea veniri lor acasa este determinata de anchetarea lor la Bagdad, de serviciile de informatii aliate?

4 Pe timpul plecarii presedintelui Basescu la Roma, pentru funeraliile Papei, cine va conduce celula de criza?

5 Celula de criza a depistat sursa zvonurilor care alimenteaza fara incetare mass-media?

6 De ce a disparut din motivatia arestarii lui Omar Hayssam acuzatia de terorism?

7 Daca Omar Hayssam a fost arestat pentru fapte din anul 2001, de ce retinerea lui s-a facut acum, sub umbrela rapirii ziaristilor?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.