Contractele de vanzare-cumparare cu clauza de locatie si intretinere pot ascunde nenumarate capcane, atat pentru cumparatori, cat si pentru vanzatori

Au existat situatii in care batrani de buna credinta au fost inselati de cei in grija carora s-au lasat, dar si de persoane care au ingrijit batrani si au fost trase pe sfoara din cauza unor pretentii absurde ale acestora, bine ascunse in actul de vanzare-cumparare. Cel mai bine este ca ambele parti sa-si angajeze un avocat.

Actul de vanzare-cumparare in astfel de cazuri cuprinde in mod obligatoriu evaluarea imobilului de catre un expert si pretul pe care il plateste cumparatorul, sub forma de clauze: asigurarea intretinerii batranului sau cuplului de batrani, plata curentului, a medicamentelor, a tratamentului recomandat de doctor, a hranei, cheltuieli de inmormantare etc.

"Actul trebuie autentificat la un notar, cu plata taxelor aferente, care difera in functie de locul in care este amplasat imobilul", a explicat avocatul Irinel Mehedinteanu, membru al Baroului Bucuresti. Daca prevederile contractului nu sunt clare, atat cumparatorul, cat si vanzatorul ar putea avea de suferit.

Unii varstnici sunt foarte pretentiosi

Batranul poate solicita, de pilda, sa urmeze un tratament in strainatate sau o medicatie foarte scumpa, pe motiv ca acestea sunt indicatiile medicului. Sau poate cere asigurarea unei alimentatii deosebite, de care are nevoie pentru a urma o anumita dieta.

Invocand argumente de genul acesta, unii batrani au schimbat mai multi ingrijitori. In aceste conditii, intretinerea unei persoane in etate s-ar putea dovedi destul de costisitoare pentru cei care s-au oferit sa ingrijeasca oameni in varsta in schimbul casei acestora.

Au fost si pensionari izgoniti din propriile locuinte

Pe de alta parte, batranii pot fi pacaliti, daca nu se asigura ca raman in imobilul respectiv pana la sfarsitul vietii. Au fost si cazuri in care pensionari cu o varsta inaintata au fost mutati la azil, pentru ca in contractul lor de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere a fost strecurata o fraza ambigua privind situatia lor locativa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.