Una dintre cele doua zone ale creierului solicitate pentru a evoca amintiri inregistreaza doar aspecte generale ale evenimentelor, iar in acest fel ar putea fi explicate senzatiile de "deja vu" ale unor persoane ce isi amintesc fapte sau locuri pe care nu le-au facut si vazut niciodata.

Potrivit unui studiu nou, lobul median temporal, situat la baza creierului, se focalizeaza asupra unor fapte concrete, in timp ce lobul parietal situat deasupra lobului median temporal memoreaza evenimente, fara detalii, au explicat cercetatorii intr-o lucrare publicata in revista de specialitate Journal of Neurosciences.

"Memoria umana nu este similara celei a calculatoarelor, de aceea nu este extrem de exacta tot timpul", a declarat dr. Roberto Cabeza, neurolog de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, principalul autor al studiului.

Pentru a intelege de ce unele persoane au certitudinea ca isi amintesc evenimente pe care nu le-au trait in realitate, neurologii au scanat creierele unor voluntari care erau perfect sanatosi din punct de vedere mintal, printr-un sistem de scanare cu rezonanta magnetica, in timp ce au fost supusi la teste de memorie care vizau amintiri reale si altele imaginare.

Scanarea creierului prin rezonanta magnetica permit evidentierea acelor zone ale creierului active in timpul exercitiilor mentale. Testele au aratat ca subiectii foarte siguri de amintirile si de acuratetea memoriei lor, prezentau activitate cerebrala in lobul median temporal al creierului care memoreaza numeroase detalii specifice evocariilor corecte ale amintirilor, in timp ce evenimentele imaginate aratau o activitate intensa in zona parietala a creierului.

Aceste persoane care aveau o activitate cerebrala intensa in zona parietala nu isi puteau aminti decat date generale despre evenimente si chiar daca erau siguri de amintirile lor, ei se puteau insela in privinta acestora, scrie NewsIn.

Aceasta descoperire ii ajuta pe medici sa evalueze schimbarile care intervin in procesele de memorie normale, in cazul varstnicilor si ar putea chiar conduce la depistarea precoce a maladiei Alzheimer, potrivit dr.Cabeza.

Studiile percedente au aratat ca un creier uman care imbatraneste normal pierde capacitatea de a memora fapte precise si incepe un proces in care isi aminteste doar impresii generale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.