Saptamana trecuta, un alt copil a evadat de la "Poiana Soarelui" si a cerut ajutorul Directiei pentru Protectia Copilului Brasov, acuzand aceleasi tratamente!

Dupa un proces lungit mai bine de o luna de zile, Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov a dispus, ieri, ca Florentina Goroh, fetita de 14 ani fugita din orfelinatul lui Ion Tiriac de la poalele Tampei din cauza abuzurilor suferite aici, sa fie incredintata parintilor ei adoptivi din Italia, familia Pini, care o infiase in urma cu aproape 5 ani. In 23 februarie a.c., fetita s-a prezentat, intr-o stare jalnica, la Directia pentru Protectia Copilului, unde a povestit pe larg violentele psihice si fizice la care, ca si ceilalti aproape 100 de copii din orfelinat, a fost supusa permanent la "Poiana Soarelui" si a cerut insistent sa fie data in grija unui asistent maternal, pana cand va putea pleca in Italia impreuna cu parintii ei adoptivi. Comisia Judeteana Brasov pentru Protectia Copilului si DJASPC Brasov au dat curs acestei solicitari, dispunand plasarea fetitei, in regim de urgenta, la un asistent maternal, pana cand Tribunalul pentru Minori si Familie Brasov avea sa hotarasca in privinta acestui caz.

Imediat, avocatii lui Tiriac au pornit o adevarata ofensiva juridica pentru "restituirea" fetitei, incercarea de a obtine acest lucru prin ordonanta presedintiala fiind completata cu o cerere de stramutare a cauzei la o alta instanta pentru minori din tara si apoi cu recuzarea tuturor judecatorilor Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov. Plus darea in consemn la granita a fetitei, printr-o dispozitie a conducerii Politiei de Frontiera, si o plangere penala impotriva conducerilor Comisiei Judetene si Directiei pentru Protectia Copilului Brasov, acuzate, nici mai mult, nici mai putin decat de rapirea si sechestrarea minorei! Toate acestea in conditiile in care, la inceputul acestei luni, dupa o intalnire cu fetita in cabinetul lui Aristotel Cancescu, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Ion Tiriac declarase public ca nu se va mai opune dorintei Florentinei de a nu se mai intoarce niciodata in orfelinatul sau.

Dupa ce, rand pe rand, amintitele tentative ale avocatilor omului de afaceri de a o readuce pe fetita la "Poiana Soarelui" au esuat, ieri, magistratii Tribunalului pentru Copii si Familie Brasov au hotarat "integrarea minorei Florentina Pini Goroh in familia parintilor ei adoptivi", urmand ca acestia sa exercite toate drepturile parintesti consfintite de lege. Definitiva si executorie, sentinta instantei poate fi atacata cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare. De mentionat ca aceasta hotarare a fost ceruta si de procurorul reprezentant al Parchetului Tribunalului pentru Minori si Familie Brasov, care si-a argumentat solicitarea cu faptul ca probatoriul din dosar "confirma fara nici un dubiu incalcarea drepturilor copiilor de la "Poiana Soarelui", incepand cu dreptul la informare si sfarsind cu cel de a nu fi abuzat psihic si fizic".

Surprinzator insa, pana la ora actuala, aceasta concluzie fara echivoc a reprezentantei Parchetului nu a avut ca urmare - cum ar fi fost de asteptat - si autosesizarea procurorilor cu privire la modul in care sunt tratati copiii din orfelinatul lui Tiriac. Aceasta cu toate ca, intre timp, un alt copil, un baiat de 15 ani, a fugit si el de la "Poiana Soarelui" si a cerut sa fie dat in grija unui asistent maternal, acuzand abuzurile suferite aici, de la comportamentul psihologilor si bataile incasate de la gardieni pana la umilinta de a fi silit, impreuna cu alti copii, de directorul Gheorghe Stefanica, sa manance tigarile gasite asupra lor!


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.