Social 31 August 2007 01:38
Jeansii au fost mai bine de 100 de ani unul dintre cele mai neprietenoase articole fata de mediu. Industria ecofashion este la noi abia la inceput, producatorii si designerii autohtoni incepand timid sa foloseasca materiale si tehnologii ecologice. Nu acelasi lucru se poate spune despre creatorii renumiti, care au deja vechime in utilizarea materialelor organice.

Timid isi face aparitia la noi si ecoeticheta pentru produsele textile care descrie exact compozitia fibroasa a produsului si indicii de toxicitate.

Faptul ca pesticidele care sunt folosite pentru a proteja culturile de plante destinate industriei textila dauneaza faunei, contamineaza alte produse si ajunge in alimente nu este un secret. Chimicalele utilizate pentru a vopsi si decolora materialele polueaza mediul si afecteaza sanatatea oamenilor. Hainele vechi pe care le aruncam ocupa inutil spatiu important, de fapt dimensiunile crescande ale gropilor de aruncare a deseurilor este o sursa principala de poluare.

Ecofashionul urmareste sa protejeze mediul inconjurator, sanatatea consumatorilor si sa imbunatateasca conditiile de lucru pentru muncitorii din industria textila. Hainele ecologice sunt realizate din textile naturale organice, cum ar fi bumbacul cultivat fara pesticide sau matasea obtinuta de la viermii de matase crescuti in mediu organic.

Totodata, aceste haine nu presupun utilizarea inalbitorilor si a substantelor chimice pentru vopsirea lor si sunt confectionate si din materiale reciclate. Haine de calitate pot fi obtinute prin reutilizarea hainelor second-hand sau chiar a peturilor. Ecomioritic fashion Designerii autohtoni trag cu ochiul la francezi si incet-incet deprind din secretele ecotrendului. „Am introdus in colectiile mele astfel de materiale si, desi mai scumpe, s-au vandut foarte bine. Deci interes exista si la noi, mai ales pentru cunoscatori. Deocamdata, brandurile autohtone renunta la sintetic mai ales pentru partea de dedesubt a hainelor, ma refer la captuseala, care e inlocuita cu tricot din bumbac sau matase.

N-as spune ca la noi publicul mare apreciaza hainele eco, dar exista nise care au ajuns la un anumit nivel de trai si care chiar pun pret pe aceste produse", spune Liliana Turoiu Udrea, designer si presedintele Asociatiei de Moda din Romania. In Franta, cercetarea in domeniul textilelor ecologice a luat o amploare deosebita, mai multe proiecte guvernamentale incurajeaza productia de astfel de haine. Pornind de la cultivarea plantelor, proces tehnologic, promovare si cercetare - totul primeste sprijin de la stat. „Francezii au si acel tip de etichetare pe care il gasesc foarte benefic.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.