Social 2 Iulie 2007 00:25
Venitul brut ia locul salariului brut ca baza de impozitare.

Avocatii, militarii, politistii si angajatii SRI ar putea cotiza si in sistemul public.

Impozitul va fi aplicat si veniturilor din profesii liberale.

Contributiile de asigurari sociale (CAS) vor fi platite pentru toate castigurile realizate de persoanele fizice, luandu-se ca baza de calcul venitul brut, in locul salariului brut, a anuntat, la Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu. Primul ministru a explicat ca
aceasta este una dintre sursele de finantare a majorarii pensiilor in 2008.

Conform Legii pensiilor, votata, joi, in Parlament, persoanele fizice vor plati contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii liberale, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii. Practic, se va plati CAS si pentru primele de vacanta si pentru orice alta forma de remunerare suplimentara a salariatului, daca este cazul.

Daca la nivelul salariatului de rand efectele vor fi aproape inexistente, ele se vor face insa simtite in cazul angajatilor cu venituri mari, depasind cinci salarii medii pe economie, adica peste 70 milioane de lei vechi. Contributiile erau calculate luandu-se ca baza numai aceasta suma, nu si ceea ce o depasea.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.