In Canada, SUA sau Franta, studiile facute in Romania au valoare doar pe jumatate. Pentru echivalare, romanii fac carare intre institutiile statului si ambasade. Ungaria, Bulgaria, Slovacia si Moldova ne recunosc diplomele.

Un loc de munca bine platit chiar in domeniul in care te-ai pregatit. La acest lucru viseaza majoritatea romanilor care aleg sa plece si sa lucreze in strainatate. Numai ca pentru a te putea angaja in alta tara cu diploma universitara obtinuta acasa, autoritatile straine trebuie sa-ti recunoasca studiile. Majoritatea statelor nu recunosc in totalitate studiile facute in Romania. Astfel ca fiecare diploma sau foaie matricola este analizata de catre autoritatile respective in functie de sistemul de invatamint din acea tara. "Noi, in Romania, nu echivalam studiile facute aici pentru a putea fi recunoscute in alte tari. Fiecare stat are unul sau mai multe institutii care echivaleaza diplomele. Centrul nostru echivaleaza diplomele strainilor veniti in Romania, dar si ale romanilor care au studiat in alte tari si se intorc aici", spune Daniela Girbea, directorul Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) din cadrul Ministerului Educatiei.

Diplomele supralegalizate

Dar pina sa recunoasca autoritatile altui stat diplomele romanesti, autoritatile noastre mai au si ele un cuvint de spus. De exemplu, un economist care a terminat o facultate in Romania, dar vrea sa lucreze in alta tara, trebuie sa mearga cu actul de studiu la Ministerul Educatiei pentru a i se constata autenticitatea. In cazul in care diploma nu este una de licenta, ci una de bacalaureat, doritorul trebuie sa se duca la inspectoratul scolar din judetul in care a obtinut diploma de Bac. Apoi la prefectura, unde actul va fi supralegalizat. Dupa care mai trebuie apostila Ministerului Afacerilor Externe. Traducerea, in italiana, de exemplu, a actului respectiv si o copie legalizata vor fi si ele supralegalizate la Curtea de Apel. Cu toate aceste acte, insotite de copii simple, romanul se va prezenta la ambasada sau la consulatul statului in care vrea sa plece.

Profesorii, recunoscuti cu brio in Canada

Una dintre profesiile care este recunoscuta foarte usor in Canada este cea de profesor. Diplomele obtinute in Romania sint evaluate de autoritatile canadiene, iar in cazul profesorilor studiile sint recunoscute, dar, in plus, trebuie sa dovedeasca faptul ca au experienta in aceasta profesie si ca nu li s-a retras niciodata dreptul de a preda.

In cazul economistilor, informaticienilor sau inginerilor, diplomele sint recunoscute partial in Canada. "Depinde foarte mult de foaia matricola pe care o are fiecare. Daca de pe ea lipsesc anumite cursuri care in sistemul lor de invatamint sint obligatorii, atunci studiile se recunosc partial si se dau examene de diferenta", spune directoarea CNRED. Daca romanul nu cunoaste foarte bine limba si sistemul canadian, atunci i se acorda o perioada de acomodare.

Avocatii au probleme

Studiile celor care au terminat in Romania o facultate de drept, de istorie sau de geografie sint recunoscute mai greu in alte tari. Pentru ca in aceste domenii sistemul fiecarui stat difera de la an la an, in majoritatea tarilor straine diplomele sint echivalate partial. De exemplu, in tari precum SUA, Canada, Australia sau Noua Zeelanda, avocatii romani sint nevoiti sa-si continue studiile si sa dea examene de diferenta. Un absolvent de Drept se poate angaja in Canada ca tehnician juridic, urmind ca in timp sa-si completeze studiile si sa se acomodeze cu sistemul de acolo.

Germania si Franta cer test de aptitudini

"Sistemul nostru de invatamint este compatibil cu cel francez. De obicei se echivaleaza studiile, dar acolo conteaza foarte mult calitatea educatiei, motiv pentru care se cere si un test de aptitudini", spune Daniela Girbea. Aceasta sustine ca, in tarile in care o anumita profesie este reglementata, romanii sint nevoiti sa sustina un examen organizat la nivel national pentru fiecare profesie in parte. De exemplu, pentru ca un medic veterinar care are diploma de studii luata in Romania sa poata profesa in Anglia, trebuie sa dea un astfel de examen national, care se sustine anual.

Medicii, farmacistii si arhitectii, recunoscuti abia din 2009

Din 2009, diplomele obtinute in Romania pentru sapte meserii vor fi recunoscute automat in tarile UE deoarece, din 2003, programa de studiu a fost aliniata la normele europene. Medicii, farmacistii, dentistii, moasele, asistentii medicali generalisti, medicii veterinari si arhitectii nu vor mai avea nici un fel de problema daca vor dori sa lucreze in tarile Uniunii Europene. In prezent, romanii cu aceste meserii care pleaca sa munceasca in strainatate sint nevoiti sa-si echivaleze diplomele, sa dea examene de diferenta, dar sa faca si practica in domeniul respectiv.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.