Potrivit acestuia, moartea tinerei s-a produs pe fondul slabirii accentuate, care a dus la tulburarea functiei cardiace, reducerea masei musculare si a tesutului adipos si modificari distrofice la nivelul organelor.

Specialistii INML arata in raport ca "decesul s-a produs ca urmare a decompensarii functiei cardiace survenite pe fondul denutritiei cronice severe - casexie, caracterizat prin disparitia aproape completa a tesutului adipos, diminuarea accentuata a masei musculare, catabolism accentuat, modificari distrofice pluriorganice si alterari hidroelectrolitice (evidentiate prin examinarile histopatologice si umorale efectuate)". Acestia explica faptul ca in urma decompensarii functiei cardiace, inima bate mai slab si astfel nu mai permite oxigenarea corespunzatoare a organelor.

Slabirea functiei inimii a aparut pe fondul denutritiei cronice severe, ceea ce inseamna ca s-a produs o degradare a substantelor energetice din organism. In cazul in care o persoana nu se hraneste corespunzator, organismul incepe sa consume din rezerve, incepand cu glucidele din ficat, grasimile si in ultima instanta proteinele din muschi. In urma examenului toxicologic al sangelui, medicii nu au identificat alcool etilic, alcool metilic si nici carboxihemoglobina. Totodata, la examenul toxicologic efectuat pe stomac si fragmente de organe, rezultatele arata ca nu au fost identificate substante toxice generale. Moartea Ralucai Stroescu nu a fost violenta, intrucat la examenul extern si intern medicii nu au constatat leziuni de violenta.