Potrivit traditiei, primele noua zile ale lunii martie sunt considerate „babe” de care toti trebuie sa tina cont. Fiecare dintre noi trebuie sa ne alegem o „baba” si, in functie de cat de frumoasa, de urata sau de norocoasa ori ghinionista va fi, asa ne va merge tot anul
Legenda spune ca "babele" au radacini in Baba Dochia. Aceasta avea un fiu care i-a dus acasa nora impotriva vointei ei. Dochia i-a dat norei un ghem de lana neagra si a pornit-o la rau sa-l albeasca. Fata l-a spalat pana cand i-au sangerat degetele, dar lana a ramas tot neagra. Disperata, a inceput sa planga, dar a auzit-o Isus Hristos care i-a daruit o floare rosie si i-a spus sa spele lana cu ea. Tanara i-a urmat sfatul, a pus floarea in apa si lana s-a albit, dupa care s-a dus si i-a dus ghemul soacrei.

Baba Dochia s-a enervat la culme si a acuzat-o ca Martisor, asa cum ii spusese fata salvatorului ei, este iubitul norei. Dochia a plecat cu oile la munte, fiind convinsa ca venise primavara pentru ca-si vazuse nora cu floarea in mana. Rand pe rand, pentru ca i se facuse cald, si-a scos cele 12 cojoace pe care le avea. Dintr-o data vremea s-a schimbat, a dat gerul si a inceput sa ninga, iar Baba Dochia a inghetat impreuna cu oile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.