23 de braileni care au murit anul trecut au fost ingropati de Primarie ca niste caini, fara preoti si fara slujba religioasa. Desi doar in doua cazuri nu se cunostea identitatea cadavrelor, in Cimitirul Municipal Braila exista mai multe cruci pe care nu scrie nimic: nici numele celui decedat, nici data decesului sau sexul defunctului.

Batrani, boschetari sau, pur si simplu, oameni saraci lipiti pamantului, care n-au reusit sa agoniseasca in viata banii necesari pentru a-si cumpara un loc de veci, toti ajung in morga drept mortii nimanui. Pentru ei, societatea are datoria morala, dar si legala, de a-i ingropa crestineste si de a le oferi un ultim ajutor: un loc de veci, sicriu si transport pana la Cimitirul Municipal, toate acestea fiind aprobate prin dispozitia primarului.

SCUZE

Emilena Huiu, directorul DSP, sustine ca institutia pe care o conduce si-a facut datoria din punct de vedere legal, dar ca nu stie cine are obligatia de a chema si un preot la capataiul celor ingropati de Primarie: "Primaria asigura loc de veci, sicriu, cruce, transport, dar nu stiu cum s-au ingropat cele 23 de cadavre fara preot, pentru ca eu nu sunt la cimitir cand sunt ingropati. Este posibil sa fi fost ingropati si fara slujba, dar nu stiu daca intra in atributia mea acest lucru. Noi anuntam preotul, pentru ca ne gandim ca trebuie sa vina si un preot la inmormantare, dar nu avem nici o obligatie sa facem asa ceva. Nu stiu cine are aceasta obligatie. Cand au fost ingropate cele 23 de cadavre, eu am fost in concediu medical."

SLUJBE RETROACTIVE

Recent, pentru toti cei 23 de braileni ingropati, in ultimele 8 luni, ca niste saci de cartofi, preotul paroh Traian Mazare a facut slujba de inmormantare. A fost un serviciu religios absolut gratuit, pe care orice preot l-ar fi facut, daca ar fi fost solicitat. "A ingropa pe cineva nu presupune un fast si o cheltuiala mare. Ca preot, insa, constat cu foarte mare uimire si stupoare ca nu stiu sexul mortului si nu stiu nici cum il cheama", a declarat parintele Traian Mazare, despre faptul ca cei de la DSP n-au catadicsit sa treaca numele mortilor pe cruci.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.