In Calgary, Canada, s-a consumat un eveniment de foarte mare importanta pentru Masoneria romana. Pentru prima oara de la reintrarea in legalitate a Ordinului, marii maestri din intreaga lume fac o departajare clara intre organizatiile regulare si cele iregulare de pe teritoriul tarii noastre. Asa cum era de asteptat, singurul reprezentant regular al Ordinului in tara noastra este Marea Loja Nationala din Romania, condusa de marele maestru Eugen Ovidiu Chirovici.

Interesant este ca, tot pentru prima oara, puternicii lumii in materie de masonerie i-au nominalizat pe cei care nu se incadreaza in regulile impuse de acest Ordin. Este vorba de Szakvary, Stetiu si Visoianu. In rezolutia finala a marilor maestri, ei sunt pomeniti doar dupa nume.

Intalnirea de peste Ocean

In fiecare an, in Calgary, Canada, se tine Conferinta Marilor Maestri ai Lojilor din Statele Unite si Canada. La acest eveniment, sunt invitati, ca observatori, mari maestri ai Lojilor din Europa, Australia si Asia. Atunci cand se citesc rezolutiile finale, masonii care nu provin de pe teritoriul american pot ridica obiectii. A fost nevoie de aceste amanunte pentru a spune ca, la rezolutia finala care priveste Romania, nici un participant la Conferinta nu a ridicat vreo obiectie.

In documentul despre tara noastra se spune ca Szakvari, Stetiu si Visoianu sunt masoni iregulari si organizatiile lor nu intrunesc nici o conditie pentru recunoasterea regularitatii. Singura putere masonica, regulara de pe teritoriul tarii noastre este Marea Loja Nationala din Romania, condusa de Eugen Ovidiu Chirovici.

Districtul Transilvania

Pentru Masoneria romana, amintirea numelui Szakvary in rezolutia marilor maestri inseamna inchiderea unuia dintre cele mai dramatice scandaluri din istoria masoneriei postdecembriste, cel legat de infiintarea Districtului Transilvania. Pentru publicul larg, scandalul a izbucnit in anul 1997. Marea Loja Nationala Belgiana a incercat sa-l impuna in Romania, ca mare maestru, pe Andre Szakvary, cetatean francez, de origine maghiara. La 2 februarie 1997, el se prezenta ca fiind suprem mare comandor, adica seful Ritului Scotian Antic si Acceptat pe teritoriul Romaniei. La acea data, ca si acum, conducatorul acestui rit era Costel Iancu.

In anul 2000, scandalul dintre masoni a izbucnit si pentru publicul larg, atunci cand Dan Amedeo Lazarescu l-a acuzat pe Andre Szakvary ca vrea sa infiinteze in masonerie un District Transilvania, considerat a fi un prim-pas spre federalizarea Romaniei. Scandalul a ajuns si in atentia serviciilor secrete si a fost dezbatut si la Comisiile de Aparare din Senat si Camera Deputatilor. La 27 aprilie 2000, Marea Loja Nationala a Belgiei, care il impusese pe Szakvary, il sileste pe acesta sa se supuna puterii masonice din tara noastra.

Sustinatorul sciziunilor

Andre Szakvary a fost permanent sustinatorul sciziunilor in cadrul Marii Loji Nationale din Romania. La 13-14 aprilie 2002, cativa masoni stransi in jurul lui Nicu Filip, au organizat la Poiana Brasov un Convent in care au hotarat ca noul Mare Maestru este Viorel Danacu, maior in Ministerul de Interne. Aceasta incercare de sciziune a fost sustinuta de Szagvary, care i-a adresat o scrisoare deschisa adevaratului Mare Maestru de atunci, Gheorghe Comanescu. Incercarea de sciziune a fost oprita si, la 28 iunie 2002, Tribunalul Masonic al Marii Loji Nationale din Romania a hotarat "arderea intre coloane" a lui Danacu, adica excluderea sa din masonerie. El si-a continuat activitatea intr-o organizatie neregulara, Marea Loja Nationala a Romaniei, afiliata la Consiliul Marilor Loji ale Europei Unite.

Celelalte nume

Al doilea nume de pe lista Marilor Maestri din SUA si Canada este Petru Stetiu. La 15 iulie 2000, Marea Loja Nationala din Romania s-a unit cu Marea Loja Nationala Unita a Romaniei. Cea din urma era condusa, la acea data, de Eugen Ovidiu Chirovici. O parte din MLNUR si-a continuat activitatea, in afara unificarii. Acesti falsi masoni sunt acum condusi de Petru Stetiu, profesor universitar de fizica in Cluj. Al treilea nume de pe lista Marilor Maestri este Corneliu Visoianu, Marele Maestru al Marii Loji a Romaniei, declarata si ea ca fiind neregulara. In luna septembrie a anului trecut, organizatiile conduse de Stetiu si Visoianu s-au unit in Federatia Marilor Loji de Rit Scotian Antic si Acceptat, Suprem Mare Comandor fiind acelasi Andre Szakvary.

Mai trebuie spus ca MLNR condus de Eugen Ovidiu Chirovici se bucura de 108 recunoasteri internationale si ca, in prezent, este considerata singura putere masonica regulara din tara noastra. Rezolutia de la Calgary este un succes al diplomatiei masonice a acestei organizatii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.