Aliment sanatos, ce nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, mierea este un rezervor de vitamine, minerale si enzime. De renumele vindecator al mierii profita adesea falsi apicultori sau stupari care scot la vanzare miere falsificata, preparata din zahar sau substante ce imita gustul, dar nu si calitatile mierii.

Mierea este un produs natural pe care albinele il prepara din nectarul florilor. Metodele prin care mierea poate fi falsificata sunt numeroase: prin fierberea unor plante in apa, apoi fierberea acestui ceai cu zahar, pana se ajunge la o consistenta apropiata de cea a mierii. Cel mai usor se falsifica mierea de salcam: zaharul dizolvat in apa se introduce in stupi si se obtine o "miere" greu de deosebit fara analize de laborator.

Vasile Andritoiu, apiterapeut si lector Anatecor, ne arata cum putem deosebi mierea veritabila de cea falsificata:

- Toate tipurile de miere veritabile se cristalizeaza (se zaharisesc), dar procesul dureaza diferit, in functie de sursa nectarului. Mierea falsa nu se zahariseste.

- Mierea de fenicul sau de zmeura se aseamana cu cea de salcam, culorile lor fiind foarte apropiate. Iar mierea de floarea-soarelui poate "trece" drept miere poliflora (cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic).

- Prea putini stiu ca mierea lichida pe timp de iarna nu are nici o valoare. Semnul vizibil al fierberii este un sir de bule de aer, ca un lant continuu, care se formeaza in partea de sus a recipientului.

- Un apicultor veritabil va mentiona pe borcanasul de miere: data recoltarii, data ambalarii, sursa florala a mierii precum si temperatura la care a fost decristalizata, care nu trebuie sa depaseasca 40 de grade.

- Daca cumparati miere cristalizata: cristalele mari, grosiere sunt semn ca mierea contine o cantitate de apa prea mare si nu e de calitate. Daca cristalele sunt fine si mierea are un aspect pastos-omogen, atunci concentratia de apa e normala.

Mierea falsa, mai ieftina

Elena Marinescu, in varsta de 45 de ani, din Bucuresti, vinde in Piata Obor mierea pe care sotul sau o prepara. "Putem recunoaste daca mierea e buna sau nu dupa cel care o vinde. De obicei, borcanele nu au nici un fel de eticheta, iar vanzatorul are doar un tip de miere, pe care il vinde destul de ieftin, ca sa scape mai repede de ea", ne-a spus doamna Marinescu, care ne sfatuieste sa consumam miere numai de la cei care par oameni de incredere.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.