Diana are 20 de ani, un copil de trei ani si jumatate si s-a calificat pentru a treia oara la faza pe tara a olimpiadei interdisciplinare. Tinara a avut de luptat cu prejudecatile colegilor si profesorilor si a ajuns una dintre cele mai bune eleve din liceul ei.
O eleva de liceu care are un copil de trei ani a reusit performanta sa se califice, a treia oara, la faza nationala a olimpiadei interdisciplinare. Mai exact, o olimpiada la nu mai putin de cinci materii: contabilitate, marketing, finante, economia intreprinderii si studiul calitatii produselor.

Probleme de om matur

Diana, care este acum in clasa a XII-a la un liceu cu profil de contabilitate din Bacau, a adus pe lume un baietel cind era in clasa a X-a. Parintii ei murisera, iar fata mai avea doar sprijinul surorii sale si al familiei unei matusi. Pentru ca relatia cu iubitul ei era stabila, a decis sa pastreze copilul. Diana nu a renuntat nici la scoala, chiar daca a stat acasa un an, iar la intoarcerea in banci s-a lovit de ostilitatea prost mascata a unor profesori sau colegi.

Asa cum se intimpla si inainte de sarcina, a ramas printre cele mai bune eleve din clasa. Si asta in conditiile in care, in ultimii trei ani si jumatate, a fost obligata sa inlocuiasca distractiile adolescentine, plimbarile si iesirile la discoteca cu numeroasele obligatii ale unei mamici. "Sigur ca am mult mai multe probleme decit colegii mei de clasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa cedez. Viata merge inainte, asa ca eu m-am adaptat noilor atributii. Invatatura nu este un chin pentru mine. Toate obligatiile mi le indeplinesc relativ usor, fiindca m-am obisnuit cu acest ritm", explica Diana. O zi obisnuita pentru eleva-mamica in virsta de 20 de ani inseamna dus si adus copilul de la cresa, spalat, gatit si dereticat prin casa, unde mai locuieste cu doua verisoare, studente. Printre picaturi invata, mai ales ca urmeaza sa dea examen la o facultate economica din Bacau.

Tatal copilului a parasit-o

O mare deziluzie peste care Diana a reusit sa treaca a fost chiar despartirea de tatal copilului, despre care fata credea ca va fi barbatul vietii ei. Cind a auzit insa ca va fi parinte, acesta a dat bir cu fugitii. Diana a reusit sa ascunda sarcina pina in luna a opta, astfel ca nici colegii si nici profesorii nu au banuit ca au printre ei o viitoare mamica. Apoi s-a invoit o luna de la scoala, a nascut si s-a intors in banci. In momentul in care s-a aflat ce s-a intimplat, parintii colegilor ei au iscat discutii aprinse privind moralitatea Dianei si influenta pe care ar putea-o avea asupra celorlalti copii. Astfel, a fost nevoita sa paraseasca liceul la care invata atunci si sa se mute la cel de contabilitate. Aici, exista inca profesori si colegi care nu stiu ca este mamica, dar in cercurile in care acest lucru e cunoscut, este acceptata. Cit despre banii din care se intretin ea si copilul, Diana a avut ceva noroc. Ea a vindut un apartament mostenit de la una dintre bunici, iar suma obtinuta a impartit-o cu sora ei. Astfel, din banii care i-au revenit, Diana isi asigura traiul. In plus, are o alocatie de urmas si una pentru copil, iar o matusa care munceste in Italia ii mai trimite, din cind in cind, ceva bani. Cu toate acestea, fata ne-a spus ca se descurca destul de greu.

O eleva model

Tinara mamica sustine ca nu s-a pregatit in mod special pentru olimpiada si ca doar in saptamina premergatoare a invatat ceva mai serios la cele cinci discipline de concurs.

Ea a participat la faza judeteana a olimpiadei interdisciplinare, intrecere rezervata elevilor de la liceele cu profil de servicii. A luat nota 9,80 si a cistigat astfel dreptul de a participa la faza nationala, care se va desfasura peste o luna. "Chiar daca are greutati si creste singura un copil, este un exemplu pentru ceilalti elevi in ce priveste motivarea, in ciuda faptului ca unii se grabesc sa o condamne pentru o decizie luata cind era foarte frageda", spune Elena Vrabie, unul dintre profesorii corectori la olimpiada judeteana. Diana a ratat doar olimpiada de anul trecut, dar nu fiindca nu a invatat suficient, ci pentru ca in perioada concursului se imbolnavise copilul. Performanta mamicii olimpice este cu atit mai demna de evidentiat cu cit, in urma probei de simbata, doar doua eleve din cei 40 de concurenti bacauani evaluati au cistigat dreptul de a participa la competitia nationala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.