In perioada 1993-2000, Centrul PEN Roman i-a propus pe Eugene Ionesco, Emil Cioran si Gellu Naum

Presedintele Comitetului Nobel pentru literatura, Kjell Espmark, a declarat, ieri, intr-o conferinta sustinuta la Academia Romana, ca niciunui scriitor roman nu i-a fost decernat pana acum un Premiu Nobel pentru literatura intrucat Comitetul Nobel nu a primit candidaturi din Romania. Kjell Espmark, membru al Academiei Regale Suedeze, a afirmat, in cadrul conferintei cu titlul "Decernarea Premiilor Nobel pentru literatura: Ambitii si dificultati", ca, in prima jumatate a secolului XX, Comitetul Nobel pentru literatura apela la experti nationali, profesori universitari, academii sau uniuni ale scriitorilor pentru a face propuneri de scriitori din diferite tari in vederea acordarii Premiului Nobel.

Espmark a precizat ca din Romania nu au venit propuneri pentru candidati, acesta fiind principalul motiv pentru care niciun roman nu a intrat pana acum in posesia acestui prestigios premiu. "Orice profesor din orice tara are dreptul de a trimite propuneri. Din Romania nu am primit nimic", a spus Espmark.

Noi nu il contrazicem pe distinsul academician suedez, dar amintim ca, dupa anii '50, mai exact in perioada 1993-2000, Centrul PEN Roman - la presedintia caruia s-a aflat, in perioada 1990-2004, poeta Ana Blandiana - i-a propus, ca raspuns la invitatia Comitetului Premiului Nobel de a face propuneri de viitoare candidaturi la prestigiosul premiu, pe Eugene Ionesco, Emil Cioran si Gellu Naum. "Ca un omagiu adus marii literaturi promovate de compatrioti ai nostri, am propus succesiv pentru Premiul Nobel pe dramaturgul Eugen Ionesco (in 1993 si 1994), pe eseistul Emil Cioran (in 1995) si pe poetul Gellu Naum (in anul 2000)", potrivit site-ului Centrului PEN Roman (www.penromania.org).

Tot in conferinta de ieri, Kjell Espmark, care este, la randul sau, poet, eseist si romancier, a facut o trecere in revista a istoriei Premiilor Nobel pentru literatura, dezvaluind mecanismele acordarii acestora.

Astfel, academicianul suedez a explicat cum au evoluat criteriile de acordare a premiilor de-a lungul anilor, precum si greutatile de care s-a lovit Comitetul Nobel in diverse perioade, in acordarea premiilor. Totodata, Espmark a precizat ca stie foarte multe despre literatura romana si ca apreciaza o serie de scriitori romani, adaugand ca, in pofida istoriei comuniste, exista foarte multe opere literare romanesti foarte importante si valoroase. El a spus ca i-a cunoscut personal pe Nichita Stanescu si Marin Sorescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.