Andrei nu poate sta locului. Pe langa scoala, face zilnic sport, iar la sfarsitul saptamanii merge pe munte. Din cauza hiperactivitatii are probleme la scoala, pentru ca profesorii si colegii nu inteleg ca el trebuie sa faca intotdeauna ceva si nu are rabdarea pe care o au ceilalti. Da cartile pe jos numai ca sa fie scos la tabla, raspunde inainte ca ceilalti sa scrie pe caiet datele problemei.

Deficitul de atentie si hiperactivitatea de care sufera Andrei se manifesta prin stari de agitatie, in timpul carora el intra in panica. Poate sa ajunga si la crize epileptice. Daca nu este inteles si este certat sau agresat, el va raspunde cu agresiune. Au existat cazuri in care Andrei a ranit colegi in timpul crizelor fara sa vrea: jucand fotbal pe trotuar cu o colega, mingea a sarit in strada, el dupa minge, iar fata l-a tras sa nu fuga in calea masinilor, dar el nici nu a sesizat si a tras-o dupa el, fata cazand cu fata de trotuar. Parintii copiilor hiperactivi au pus bazele unui ONG prin care doresc sa schimbe modul in care personalul didactic se poarta cu copiii lor.

Parintii, ingrijorati de marginalizarea sociala
Asociatia de Sprijin, Consiliere si Protectie a Copiilor si Adolescentilor cu Deficit de Atentie si Hiperactivitate (ASPC-ADHD) este fondata de cativa parinti care vor sa previna marginalizarea copiilor in scoli.

"Profesorii nu inteleg ca acesti copii nu sunt bolnavi psihic si ca trebuie bagati in seama, pusi mai mult la treaba", ne-a declarat Catalin Lucian Enache, presedintele asociatiei. In schimb, cadrele didactice ii considera viitori puscariasi si, chiar daca au rezultate bune la celelalte materii, sunt dati afara din scoala din cauza notei de la purtare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.