Familiile racordate la sistemul centralizat de incalzire vor primi subventii si dupa 1 ianuarie 2007 in functie de venituri, a declarat, luni, Adriean Videanu, purtatorul de cuvant al Aliantei DA

"In cel mult zece zile, vom stabili principiile potrivit carora vor fi acordate subventiile", a declarat citat de NewsIn, Videanu. in ceea ce priveste solutia gasita pentru continuarea subventionarii, Videanu a spus ca se fac mai multe calcule in momentul de fata. "Vom reduce substantial subventia care se acorda tuturor cetatenilor, indiferent de venituri si vom incerca sa le crestem pentru cei care au venituri mai mici", a adaugat primarul capitalei.

Videanu a precizat ca aceasta este varianta analizata in prezent de catre cele doua partide, dar nu este exclusa si o doua solutie, care ar insemna subventionarea costului de achizitie a combustibililor de catre termocentrale.

Subventionarea acordata pentru incalzire a fost tema principala a discutiilor care au avut loc, luni, intre reprezentantii Aliantei DA.Tema ajutorului populatiei la plata facturilor de intretinere a fost lansata de PD la inceputul lunii, cand Emil Boc a anuntat ca Ministrul de interne, Vasile Blaga, si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, au primit mandat din partea conduceri PD sa elaboreze un proiect de strategie in domeniu. Pentru ca PD sa nu mai fie acuzat ca face propuneri in afara Aliantei si Guvernului, Boc a precizat atunci ca proiectul PD urmeaza sa fie prezentat partenerilor de guvernare.

Ajutoarele de incalzire sunt stimulente financiare acordate de mai multi ani familiilor cu venituri reduse. Subventiile se acorda sub forma de cupoane in cazul familiilor care locuiesc la bloc si consuma energie termica in sistem centralizat si in cazul familiilor care se incalzesc iarna cu gaze naturale. Familiile nevoiase care folosesc pentru incalzire lemne beneficiaza de sprijin in bani, o singura data pe an, la inceputul sezonului rece. Atat cuantumul ajutorului cat si nivelul veniturilor pana la care statul accepta sa acorde subventie se ajusteaza anual, de catre executiv.

Subventia pentru regiile de termoficare va fi desfiintata la 1 ianuarie 2007, urmare a angajamentelor asumate de Romania in negocierile de aderare la Uniunea Europeana. Subventiile acordate producatorilor si distribuitorilor de energie termica au inceput sa fie reduse din ianuarie 2005. Eliminarea completa a subventiei este de altfel si motivul pentru care la mijlocul lunii iunie Autoritatea de reglementare in domeniul energiei a anuntat renuntarea la pretul national de referinta al energiei termice si introducerea de tarife locale, in functie de costurile reale de producere a apei calde si caldurii la nivel local.

In viziunea UE, singura metoda de sustinere financiara a persoanelor aflate in dificultate este subventia acordata direct consumatorilor, nu agentilor economici.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.