Proaspat adoptatul Cod fiscal, valabil pentru anul viitor, schimba taxa locala pe case

Populatia va plati o cota de impozit de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent de rangul localitatii in a carei raza administrativ-teritoriala se afla imobilul. Valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare. Ulterior, se face o ajustare in functie de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator.

Fata de acest an, se majoreaza atit valorile pe metru patrat, cit si coeficientii de ajustare in functie de zona amplasarii cladirii. Prin urmare, se va micsora cota de impozit pentru cladirile din mediul urban, dar impozitul datorat pentru acestea nu se va reduce, deoarece se vor dubla coeficientii de corectie, anulindu-se astfel efectul diminuarii cotei. Valoarea impozabila pentru un metru patrat dintr-un imobil cu cadre din beton armat, caramida arsa si utilitati va creste de la 631 de lei la 669 de lei. Coeficientii cu care se inmulteste valoarea calculata, conform metodei mentionate, vor fi dublati in majoritatea cazurilor.

In cazul unei cladiri in zona A a unei localitati de rang zero, coeficientul va creste de la 1,3 la 2,6. In ceea ce priveste cladirile detinute de persoanele juridice, autoritatile locale vor putea stabili impozite cuprinse intre 0,25% si 1,50% din valoarea impozabila de inventar.

Pentru locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, valoarea impozabila se va majora cu cite 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.