Daca in Occident alegerea viitoarei cariere se bazeaza pe testarea aptitudinilor inca din scoala si pe cerintele pietei muncii, la noi cei mai multi tineri mizeaza pe flerul personal.

Meserie - In strainatate este un lucru firesc pentru fiecare viitor angajat sa consulte un psiholog specializat in orientarea profesionala pentru a-si alege viitoarea cariera. Sarcina orientarii tinerilor revine cabinetelor de orientare profesionala, care, prin interviuri si teste de evaluare, ii consiliaza pe elevi in alegerea meseriei potrivite. Tot acestea elaboreaza si un plan de cariera a carei prima treapta este optiunea pentru un liceu sau altul.

La noi, acest obicei nu prea exista intrucat majoritatea oamenilor nu stiu de existenta acestor cabinete si de faptul ca pot fi ajutati in a lua cea mai potrivita decizie pe plan profesional. "In Romania exista cabinete psihologice in unele licee. In aceste cabinete se face, daca este solicitata, si orientarea profesionala de catre psihologul care preda in scoala", ne-a explicat Elena Leonte, psiholog scolar.

Cosmin Toma, communication manager la AIESEC Romania, declara intr-un interviu acordat revistei "Cariere" ca studentii nu au un plan de cariera realist. Nimeni din liceu sau macar in primul an de facultate nu-i indruma. "Daca nu li se prezinta oportunitatile, atunci tinerii vor da la facultate unde li se va parea lor ca este mai bine, unde au auzit ei ca se plateste mai bine", a spus Toma.

La altii, piata orienteaza cariera

SUA Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti, declara: "In SUA, Departamentul Muncii furnizeaza universitatilor asa-numitele job descriptions pe care responsabilii din invatamantul superior le descompun in competente si nivele pentru a se vedea clar ce trebuie sa stie un absolvent. De asemenea, exista agentii specializate care furnizeaza universitatilor informatiile necesare pentru stabilirea unui plan de invatamant. Profesorul nu se ocupa numai de disciplina lui. Dascalii se aduna la un loc ca sa-i spuna studentului "uite, in meseria ta vei face asta si asta. Pentru acest lucru, iei ce ai invatat la materia x si combini cu ce ai invatat la materia y si gasesti o solutie"".


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.