Autoritatile vor putea afla din vreme daca urmeaza sa se produca inundatii, in urma unui acord semnat intre Institutul National de Hidrologie si Joint Research Center.

Romania ar putea fi avertizata, cu cel mult zece zile inainte, in legatura cu riscul producerii inundatiilor, dupa semnarea, joi, a unui acord de colaborare intre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) si Joint Research Center (JRC).

Acordul presupune includerea Romaniei in aria de acoperire a Sistemului european de alerta privind inundatiile (EFAS), sistem care va permite avertizarea autoritatilor aflate in zonele ce urmeaza sa fie inundate cu trei pina la zece zile inainte de producerea dezastrelor.

Principiul de functionare al EFAS consta in procesarea datelor primite din teritoriu printr-un sistem etalon (Listflood) dupa care sint elaborate prognoze pentru zonele inundate, de doua ori pe zi. "Este absolut necesar ca Romania sa fie implicata in acest program, dat fiind ca majoritatea tarilor din jurul Romaniei fac parte din EFAS", a declarat secretarul de stat pentru Cercetare, Anton Anton. El a mai spus ca problema inundatiilor nu mai poate fi tratata doar la nivel zonal, deoarece informatiile privind producerea acestora trebuie strinse de pe intregul bazin al riurilor si nu separat.

Riurile si digurile, supravegheate din satelit

Programul EFAS presupune monitorizarea prin satelit a starii digurilor, a fenomenelor seismice, a alunecarilor de teren si a debitelor riurilor. Cu privire la seceta, echipamentele pot furniza alarma cu mai mult de o luna inainte. "In urma modelelor efectuate, noua din zece prognoze au fost exacte.

Anul acesta numai in lunile martie si aprilie au fost emise peste 70 de alerte in tarile Dunarii, datorita sistemului. Dupa implementarea acestuia, autoritatile vor avea mai mult timp sa pregateasca masurile pentru prevenirea inundatiilor", a declarat Ad de Roo, membru al Comisiei Europene. In plus, acesta a prezentat avantajele programului EFAS la nivel european. In acest sens, Comisia Europeana urmeaza sa acorde asistenta in administrarea ajutoarelor in timpul unei crize, totodata fiind disponibile informatii uniformizate despre inundatiile din Europa.

11 bazine hidrografice monitorizate

Totodata, vor fi instalate peste 600 de statii hidrologice cu senzori, in 11 bazine hidrografice din Romania. "Primele statii hidrologice vor fi montate in zonele unde s-au inregistrat inundatii anul trecut si anul acesta. Prioritare sint zona de vest si judetele limitrofe Dunarii", ne-a declarat Lucia Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.