Peste doua milioane de lei. Acestea erau cheltuielile lunare "in gospodarie" ale familiei Ceausescu, in conditiile in care salariul mediu al unui "tovaras" nu depasea doua mii de lei. Banii (aproape 80.000 de dolari, la nivelul de atunci) proveneau din pusculita bugetului de stat, la care Ceausestii aveau acces nelimitat.

Doua declaratii cuprinse intre filele celor 18 volume ale dosarului lui Valentin Ceausescu, fiul lui Nicolae Ceausescu, arunca astfel o lumina noua asupra "huzurului si luxului strigatoare la cer a dictatorului si familiei lui". Potrivit lui Mihai Gere - sef al Gospodariei de partid a Comitetului Central al PCR, intre 1974-1989 - din acesti bani (care reprezentau peste 1.000 de salarii medii) se plateau "hrana acestora, inclusiv a haitei de caini, telefon, apa, caldura, articole de toaleta, imbracaminte, gloante de vanatoare". "De zilele de nastere ale membrilor familiei Ceausescu - luau flori din strainatate, ca de altfel si fructe, tigari, bauturi", declara Gere.

"La inceputul preluarii activitatii mele de sef de sectie, cheltuielile lunare (pe care eu le-am vizat) se ridicau la 2-3-400.000 lei, in ultimii 4-5 ani s-au ridicat la sume pana la 2 milioane de lei si peste", constata Mihai Gere, in primele zile ale lui 1990, in fata procurorilor militari care-i anchetau pe Nicu, Zoe si Valentin Ceausescu de subminarea economiei nationale.

Fonduri nelimitate pentru dictatori

Spusele fostului sef al "Gospodariei" sunt intarite de adjunctul sau, Vasile Bumbacea, care a recunoscut - tot in fata procurorilor - ca familia Ceausescu dispunea "de fonduri nelimitate din bunurile partidului". "Pentru obiectivele aprobate de sotii Ceausescu, puteam dispune de orice sume de bani aveam nevoie", declara Bumbacea, care a adaugat ca sumele apartineau exclusiv bugetului de stat.

650 de milioane de dolari pentru Casa Republicii

Un alt amanunt socant iese la lumina din declaratia lui Vasile Bumbacea, cel care printre altele coordona proiectarea, constructia si amenajarea tuturor "obiectivelor" dispuse de Ceausescu. Numai pentru Casa Republicii, actualul Palat al Parlamentului, s-au cheltuit, pana in decembrie 1989,

nu mai putin de 14 miliarde de lei, adica aproape 650 de milioane de dolari. Si de aceasta data, atat proiectul, cat si devizul au fost aprobate de acelasi cuplul "de trista amintire".


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.