Bilantul activitatii pe 2005 al Administratiei Nationale a Penitenciarelor a scos in evidenta situatia dificila din inchisorile romanesti.

Problemele se refera la situatia financiara precara, organizarea ineficienta, dar si la conditiile precare de detentie si de asistenta oferite detinutilor.

Potrivit autoritatilor, functionarea sistemului de penitenciare este afectat serios de abuzuri si trafic de influenta din partea angajatilor.

Directorul general interimar al Administratiei Penitenciarelor, Alexandru serban, spune ca in urma controalelor facute in 2005, autoritatile au descoperit probleme grave.

Astfel, unii angajati nu cunosc suficient legile din domeniu si nu isi indeplinesc complet atributiile; programele de asistenta psihologica si sociala acordata detinutilor sunt insuficient dezvoltate; programele de reintegrare sociala a detinutilor nu sunt respectate, iar in unele penitenciare, detinutii nu au in celule nici macar conditiile minime trai.

"Numiri clientelare in functii de conducere"

"Rezultatul controalelor efectuate in 2005 a relevat faptul ca, in unele cazuri, sistemul penitenciar a functionat ca un mecanism invechit, permeabil la interventii sn parazitat de grupuri de interese, constituite in urma unor numiri clientelare in functii de conducere"- precizeaza Alexandru serban.

"Factorii care au generat si intretinut o asemenea stare de lucruri sunt atat de natura subiectiva cat si obiective, deci faptele trebuie cantarite cu atentie si judecate ca atare. intre factorii de natura obiectiva as mentiona aici un act normativ plin de ambiguitati, lacune si exprimari evazive, care pot crea premisele unor asemenea abuzuri"- a declarat directorul general interimar al Administratiei Penitenciarelor, Alexandru serban.

Alexandru serban spune ca, in urma controalelor, comisia de disciplina a Administratiei Penitenciarelor a cerut revocarea din functie a sase persoane cu functii de conducere.

Mai multe organizatii non-guvernamentale au semnalat in ultimii ani problemele pe care sistemul penitenciar din Romania le are.

Supraaglomerarea celulor a fost una dintre cele mai importante probleme.

Lege de functionare din 1969

Directorul executiv al organizatiei Apador-CH, Diana Calinescu, spune ca desi supraaglomerarea continua sa fie o problema, situatia s-a imbunatatit in 2005.

Problema de fond a sistemului penitenciar, spune Diana Calinescu, este cadrul legal in care isi desfasoara activitatea.

"Sistemul functioneaza in continuare pe baza unei legi din 1969. Cel mai important este sa se rezolve problemele de cadru legal- atat legea executarii pedepselor cat si legea penala in general, pentru ca una din cauzele supraaglomerarii, care duce la alte probleme privind drepturile detinutilor este legislatia penala extrem de dura in comparatie cu alte state", subliniaza Diana Calinescu.

Intre alte probleme ramase nerezolvate, Diana Calinescu mentioneaza numarul mult prea mare de minori aflati in inchisori si care ar trebui sa fie in scoli de reeducare; lipsa tratamentelor medicale oferite detinutilor si abuzurile la care acestia sunt supusi dar pe care cu greu le pot dovedi fiindca medicii din spitale nu consemneaza urmele de violente la care sunt supusi detinutii in inchisori.

In prezent, in inchisorile din Romania se afla peste 36.000 de detinuti si 186 de minori in centrele de reeducare.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.