Succesul misiunii sondei spatiale Huygens pe Titan, satelitul celei de-a doua planete ca marime din sistemul nostru solar, Saturn, este de-acum incontestabil.

Primele imagini transmise de micuta bijuterie tehnologica care a calatorit sapte ani pentru a ajuge pe luna planetei inelare sunt de o frumusete care a uimit intreaga lume. Titan este o lume portocalie, dupa cum o atesta primele imagini primite de la sonda Huygens. De altfel, datele pe care micuta sonda le va mai transmite pe Pamant pana cand i se vor epuiza bateriile vor fi analizate de catre oamenii de stiinta multi ani de-acum inainte. Pana una-alta insa, oamenii de stiinta au concluzionat, dupa o prima analiza a imaginilor, ca suprafata portocalie a corpului ceresc este invaluita intr-un strat subtire de metan si exista, dupa toate aparentele, o mare de metan, cu insule, portiuni de coasta si canale.

Oficialii Agentiei Spatiale Europene, care au elaborat cu multi ani inainte misiunea Cassini-Huygens impreuna cu agentia americana NASA, au declarat ca, in pofida unor mici si inerente probleme, instrumentele de analiza, fotografiere si comunicare ale sondei functioneaza perfect, in pofida celor sapte ani de nemiscare. Mai mult, "nu lipseste nici o imagine, iar conexiunea si calitatea datelor sunt absolut exceptionale", a declarat John Zarnecki, specialistul insarcinat cu controlul instrumentelor sondei Huygens care opereaza acum pe Titan.

CONFUZIE.

Una dintre imaginile transmise infatiseaza ceea ce initial astronomii au banuit a fi uriasi bolovani de apa inghetata, raspanditi pe o suprafata portocalie invaluita in vapori de metan. Ulterior, s-a dovedit ca "bolovanii" sunt niste simple pietricele, care par mari doar pentru ca se afla in apropierea camerei de luat vederi a sondei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.