Judecatorul Mircea Aron si procurorul Oana Schmidt Haineala, in prezent vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candideaza la functia de presedinte al CSM.

Potrivit MEDIAFAX, membrii Consiliului Superior al Magistraturii isi aleg, vineri, noua conducere, intrucat mandatul presedintelui Alina Ghica si cel al vicepresedintelui Oana Schmidt Haineala expira.

Presedintele Traian Basescu participa la sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii, in care urmeaza sa fie prezentat raportul de activitate al CSM pe 2012 si apoi sa fie aleasa noua conducere a institutiei.

Candidaturile lui Mircea Aron si Oana Schmidt Haineala au fost puse vineri pe site-ul CSM.

In proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmarite in calitate de presedinte al CSM, Oana Schmidt Haineala arata ca urmareste o serie de obiective majore, din perspectiva prerogativelor conferite de lege presedintelui si vicepresedintelui Consiliului, in consonanta cu cele surprinse in concluziile si recomandarile Rapoartelor tehnice realizate la nivelul Bancii Mondiale, Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, respectiv de Comisia de la Venetia.

Ea prezinta in proiect modul in care vede consolidarea Justitiei ca putere in stat prin intarirea autoritatii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat si a independentei atat a judecatorilor cat si a procurorilor, precum si asigurarea managementului de sistem.

La randul sau, judecatorul Mircea Aron arata in proiectul de candidatura la functia de presedinte al CSM ca a decis sa candideze si "la indemnul transparent al unei majoritati consistente din randul judecatorilor, membri ai Consiliului".

Judecatorul Mircea Aron sustine ca de mare importanta va fi in acest an comunicarea CSM cu ministrul Justitiei, cu Legislativul si cu Executivul.

Aron precizeaza ca prima preocupare a CSM trebuie sa fie aceea de a actiona in calitate de garant al independentei justitiei.
Judecatorul Mircea Aron arata in document ca o chestiune ce va trebui sa stea in atentia conducerii CSM este statutului magistratului judecator si procuror. Totodata, Aron sustine ca o atentie speciala va trebui sa acorde conducerea CSM Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

In ce priveste functionarea CSM, judecatorul Mircea Aron considera ca este necesar sa fie pusa mai multa ordine in activitatea acestuia, sa fie stabilit precis orarul saptamanal in care sa aiba loc sedintele de plen, de sectie, dar si intalnirile membrilor comisiilor pe domenii de activitate si ale grupurilor de lucru.

Faptul ca un procuror isi depune candidatura pentru presedintia CSM in conditiile in care acest for are in componenta mai multi judecatori decat procurori a generat discutii in sistemul judiciar.

Nu exista vreo interdictie prevazuta de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi presedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridica probleme de constitutionalitate, sustin membri ai CSM.

Potrivit judecatorului Adrian Neacsu, membru ales in CSM, niciodata Consiliul nu a fost condus de un procuror.

Citeste si:
Handbal: CSM Slatina a bifat a doua victorie la Cupa Slatina
Handbal: CSM Slatina a bifat...

"Pe langa alte motive acest lucru tine si de aritmetica simpla. In CSM sunt noua judecatori alesi si doar cinci procurori. Mai mult, in acest moment in CSM sunt doar patru procurori alesi, intrucat un post este vacant prin demisia domnului Balan George. Numarul judecatorilor din CSM este de zece, la cei alesi adaugandu-se si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie", sustine judecatorul Neacsu, intr-o postare pe facebook.

Judecatorul Neacsu afirma ca instantele si judecatorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. "Nu pot spune aici mai multe, dar in perceptia sistemului judiciar acest lucru va insemna renuntarea judecatorilor la mandatul pentru care au fost alesi", mai scrie judecatorul Adrian Neacsu.

Pentru ca tandemul Haineala-Ghica sa fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al presedintei instantei supreme, Livia Stanciu, si cele doua reprezentante ale societatii civile in CSM, Corina Dumitrescu si Daniela Ciochina.

Citeste si:
Biden vrea să candideze pentru al doilea mandat în 2024
Biden vrea să candideze...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.