Peste jumatate dintre camerele de hotel din Romania, respectiv mai mult de 50.000, au intrat in conservare in ultimii ani, din cauza crizei.

In Romania sunt inregistrate, potrivit MDRT, 1.326 de hoteluri, care au 175.149 locuri de cazare (circa 100.000 de camere), scrie MEDIAFAX.

"Avand in vedere ca anul trecut gradul mediu de ocupare a fost in jur de 30%, hotelurile lucreaza la mai putin de jumatate din capacitate. Asta face ca foarte multi hotelieri sa conserve o parte din camere, pentru a nu avea cheltuieli suplimentare. Eu cred ca peste 50% din camerele de hotel sunt in conservare, adica mai mult de 50.000 de camere. In hoteluri lucreaza in medie o camerista la zece camere, deci au fost concediate peste 5.000 de cameriste", a spus Mohammad Murad, presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Presedintele FPTR spune ca daca un hotel are credite bancare la un grad de ocupare de sub 30% incepe sa aiba pierderi. Daca nu are credite unitatea poate suporta fara pierderi un grad de ocupare de pana la 25%.

"Noi am propus Ministerului Turismului masuri foarte clare. Daca e nevoie, patronatele vor recurge la infiintarea unui SMURD in turism",
a afirmat Mohammad Murad.

El a adaugat ca de cate ori patronatele propun o masura benefica pe termen scurt si mediu atat operatorilor cat si statului li se spune ca este greu si ca FMI se opune. Pentru redresarea turismului, FPTR solicita TVA la alimentatie publica redusa de la 24% la 9%, scutirea de impozitare a profitului reinvestit si reintroducerea tichetelor de vacanta.

Hotelurile din Romania sunt pe penultimul loc in Europa dupa gradul de ocupare in timpul verii. Romania ocupa ultima pozitie in clasamentul privind ponderea strainilor in totalul turistilor, cauzele fiind fluxul slab de turisti de afaceri, imaginea externa proasta, tarifele mari si evaziunea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.