Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, ca bucurestenii vor plati acelasi pret ca si anul trecut pentru gigacalorie, desi se estimeaza o crestere de aproximativ cinci la suta a pretului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Potrivit MEDIAFAX, Oprescu a dat asigurari ca locuitorii Capitalei vor plati, la fel ca anul trecut, 170 de lei pentru gigacalorie.

Edilul Capitalei a spus ca este de asteptat ca pretul gigacaloriei sa se majoreze cu pana la cinci la suta, din cauza scumpirii gazelor, dar a subliniat ca va avea grija ca pretul platit de populatie sa nu se modifice.

El a precizat ca municipalitatea va plati diferenta intre valoarea pretului real, care in prezent este de 330 de lei, si 170 de lei cat plateste populatia pentru gigacalorie.

In 2011, Guvernul a eliminat subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, iar primariile au decis daca si in ce conditii acorda subventiile din bugetele locale.

La sfarsitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucuresti a aprobat cresterea pretului platit de populatie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

Guvernul a decis, miercuri, anularea penalitatilor istorice acumulate de RADET fata de ELCEN, urmand ca cele doua unitati sa fie unificate, astfel incat activitatile de productie si distributie sa fie integrate.

Atat premierul, cat si primarul general au aratat ca este necesar ca regulamentul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si modul de calcul al penalitatilor sa fie modificate, astfel incat sa fie evitata acumularea unor noi penalitati.

ELCEN vinde energia termica catre RADET la un pret reglementat de ANRE, dupa care regia o livreaza consumatorului final. Datoriile curente ale RADET catre ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adauga penalitati de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulata pe parcursul a 15 ani. Din cauza neincasarii sumelor de la RADET, ELCEN nu si-a achitat datoriile catre toti furnizorii de materie prima.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

ELCEN este controlata de compania de stat Termoelectrica, iar RADET functioneaza in subordinea Primariei Capitalei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.