O echipa coordonata de profesor doctor Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic -Fundeni din Capitala, a efectuat, miercuri noaptea, primul transplant de celule stem din Romania pentru o afectiune metabolica a ficatului.
Pacientul, o femeie in varsta de 46 de ani, suferea de o afectiune a ficatului, pe care medicii spera sa o corecteze cu ajutorul transplantului celular, informeaza Mediafax. Cazul constituie o premiera din mai multe puncte de vedere. Initial, pacienta suferea de ciroza hepatica si cancer al ficatului. A fost propusa varianta transplantului "domino", prin care bolnavei i-a fost transplantat ficatul unei alte paciente. Bolnava T.L. a avut o evolutie postoperatorie favorabila. La patru ani de la operatie este vindecata atat de ciroza, cat si de cancer. Transplantul de celule stem a fost efectuat pentru a incerca corectarea acestui defect metabolic.

In ultimul timp, la nivel mondial, castiga din ce in ce mai mult teren ideea transplantului celular. Celulele stem sunt celule primordiale, care pot fi preparate atat din maduva osoasa, cat si din sangele periferic. Infuzate ulterior in diverse organe, ele se transforma in celule adulte ale organului respectiv si preiau functiile deficitare ale acestuia. Transplantul de celule stem pentru o afectiune hepatica este o premiera mondiala aproape absoluta.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.