Mii de cadre didactice protesteaza astazi in Capitala, la doua saptamani dupa ce Ministerul Educatiei si Cercetarii a incercat sa declare ilegala greva generala din invatamant.

Si tot astazi se asteapta decizia magistratilor de la Sectia VIII Litigii de munca, cu privire la legalitatea protestului. Actionarea in instanta a cadrelor didactice a provocat si mai multa indignare in randul acestora. Mai mult, un profesor din orasul ialomitean Slobozia a intrat in greva foamei pe termen nelimitat.
Sindicatele bucurestene afiliate la cele patru federatii din educatie vor organiza protestul incepand cu ora 11.00, in Piata Constitutiei, fiind asteptate la actiune cateva mii de cadre didactice. Manifestatia este autorizata sa se desfasoare pana in jurul orei 13.30.

Tot cu incepere de astazi, profesorul Oliviu Vladulescu, profesor la Liceul pedagogic "Matei Basarab" din Slobozia si membru al Federatiei Educatiei Nationale, a anuntat ca intra in greva foamei, in semn de protest fata de nerezolvarea revendicarilor dascalilor. Si-au anuntat participarea si profesori din centrele universitare Iasi si Ploiesti, potrivit lui Razvan Bobulescu, liderul profesorilor universitari. Mitingul va fi urmat de un pichet de protest la parlament, sindicalistii intentionand sa faca si un lant uman in jurul sediului parlamentului.

Potrivit unei situatii realizate ieri de Ministerul Educatiei si Cercetarii, in aceasta zi erau in greva 177.606 dintre cele 260.406 cadre didactice din invatamantul preuniversitar, adica aproximativ 68,2% din total. Procentul cadrelor didactice in greva este mai mare la unitatile de invatamant din mediul urban, decat la cele din mediul rural. Astfel, din 104.167 cadre didactice din mediul rural sunt in greva 63.226, respectiv 60,69%, iar in mediul urban, din 156.239 cadre didactice existente, fac greva 114.380, adica 73,20%. Pe unitati de invatamant, statistica ministerului arata ca din 18.448 de unitati de invatamant sunt in greva generala 10.340, iar 3.687 sunt in greva partiala. In Bucuresti, din 18.487 de cadre didactice sunt in greva 14.446.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.