Situatia persoanelor de etnie roma in Romania anului 2011 nu se prezinta roz: doar 35,5% dintre ele au un loc de munca. 76% dintre romii care nu lucreaza ar accepta pe loc un job daca s-ar oferi.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile studiului "Situatia Romilor in Romania in 2011. Intre discriminare si integrare sociala" realizat de fundatia Soros Romania.

Dintre cei care muncesc, doar 10% au avut o ocupatie in mod constant in ultimii 10 ani. In plus, 38% din persoanele ocupate lucreaza ca muncitori necalificati, 32% au ocupatii calificate (muncitori, vanzatori, comercianti), 9% sunt muncitori in agricultura, iar 13% au ocupatii traditionale rome.

Educatie:
- 25% dintre adultii romi de peste 16 ani declara ca nu stiu sa scrie si sa citeasca;
- 2 din 10 copii romi nu merg la scoala, cel mai frecvent motiv invocat fiind cel legat de lipsa resurselor financiare;
- 23% din populatia de romi din cadrul esantionului cercetarii nu a absolvit nicio scoala, 26% a terminat primele patru clase si 34% doar gimnaziul;
- Nnumai 17% sunt cei care urmeaza un liceu sau un nivel superior de educatie.

Discriminare
:
- 62% dintre respondenti au declarat ca nu s-au simtit niciodata discriminati in anul ce a trecut; spre deosebire de 34% care au raspuns afirmativ;
- femeile resimt mai puternic discriminarea decat barbatii in procent de 38% fata de 31%.

Fenomenul migratiei:
- din totalul celor chestionati, 75% declara ca nu au efectuat nicio deplasare in strainatate;
- intrebati daca intentioneaza sa plece in 2012, 69% dintre cei intervievati au raspuns negativ, iar doar 27% afirmativ
- trei sferturi dintre romii care au experienta deplasarii in strainatate au revenit acasa dupa 6 luni sau mai putin, iar majoritatea a locuit mai putin de 3 luni in strainatate.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1100 de subiecti, auto-identificati, provenind atat din comunitati compacte cat si din cele disipate. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.