Conflictul de la Institutul Cantacuzino din cauza caruia s-a sistat productia de vaccinuri ameninta siguranta nationala, avertizeaza Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului (AP) a facut o ancheta in cazul Institutului Cantacuzuino, considerand ca neproducerea unor vaccinuri reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate si afecteaza intr-o anumita masura siguranta nationala a Romaniei.

"De mai multe luni de zile in cadrul institutiei Avocatul Poporului se desfasoara o ancheta proprie referitoare la neproducerea unor vaccinuri de catre Institutul Cantacuzino, ceea ce in opinia noastra reprezinta o incalcare grava a dreptului fundamental la sanatate, prevazut de art. 34 din Constitutie si o afectare intr-o anumita masura a sigurantei nationale a Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa al AP remis, marti, agentiei MEDIAFAX.

Potrivit Avocatului Poporului, aceasta situatie are ca efect pericolul producerii unor epidemii ale caror efecte nu ar putea fi inlaturate in lipsa vaccinurilor. Institutia mai atrage atentia ca Institutul Cantacuzino ar fi beneficiat de fonduri care puteau fi utilizate pentru dezvoltarea vaccinurilor.

AP a precizat ca a solicitat de aproximativ doua saptamani informatiile necesare, insa nu a primit niciun raspuns de la Institutul Cantacuzino. In plus, Ministerul Sanatatii si alte autoritati publice "cu mare responsabilitate in societatea romaneasca" nu au acordat sprijin AP, desi aceasta este o obligatie prevazuta de Constitutie.

"Mai mult, peste lipsa vaccinurilor enumerate odata cu venirea primaverii a aparut necesitatea vaccinului antiviperin care nu se mai produce nici el. Ca urmare, cu costuri foarte mari, vaccinurile care nu se mai produc trebuie sa fie achizitionate de pe piata libera sau/si externa. Consecintele asupra bugetului sunt si vor fi evident negative", a subliniat Avocatul Poporului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.