Ordinul ministrului Educatiei privind aprobarea acestui Cod a fost publicat miercuri, 4 aprilie, in Monitorul Oficial. Care sunt noutatile aduse de acest cod, fata de drepturile si gratuitatile studentesti pe care le stim deja?

„Studentii au dreptul de a participa la evalua­rea cursurilor, seminariilor, lucrarilor practice, a prestatiei cadrelor didactice si a altor as­pecte educationale si/sau organizatorice legate de programul de studii urmat”, se arata in noul Cod, relateaza tribuna.ro.

Mai mult, universitatile sunt obli­gate sa publice rezultatele evaluarii cadrelor didactice de catre studenti pe site-ul propriu, in format vizibil. De asemenea, studentii pot refuza sa participe la procesul educational mai mult de 8 ore pe zi.

Absolventii de liceu din mediul rural sau din orase mici pot beneficia de locuri bugetate garantate in universitati, scrie campusnews.ro. Acordarea acestor facilitati poate constitui un criteriu al calitatii universitatii.

Un alt drept castigat de studenti este dreptul de autor si de proprietate intelectuala pentru rezultatele obtinute prin activitatile de cercetare-dezvoltare, creatie artistica si inovare, conform legislatiei in vigoare si Cartei universitare si eventualelor contracte intre parti.

Pornind de la acest docu­ment-cadru, la nivelul fiecarei universitati, reprezentantii studentilor vor trebui sa incheie cu administratiile academice nou alese astfel de protocoale si, de ce nu, astfel de coduri ale studentilor”, a declarat ministrul Catalin Baba.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.