Preturile oualor au crescut cu 50% in ultima saptamana, pana la 1,2 lei. Afla care este motivul acestei scumpiri considerabile.

Pretul unui ou de gaina a crescut ca urmare a intrarii in vigoare a unei prevederi la nivelul Uniunii Europene care interzice comercializarea oualor produse de gaini crescute in custi, unde fiecare animal are un spatiu mai mic decat suprafata unei coli de hartie A4.

"Au fost schimbate custile gainilor si din aceasta cauza a scazut si oferta pentru ca densitatea animalelor din ferme s-a redus. La noi producatorii au custi modernizate, insa preturile au crescut pentru ca pe piata nu mai intra importurile din Polonia, tara unde producatorii nu si-au modernizat fermele de pasari. Preturile vor reveni la normal odata ce se va reechilibra balanta dintre cerere si oferta", a explicat Ilie Van, presedintele Uniunii Cresca­torilor de Pasari din Romania (UCPR).

Preturile au crescut si pentru ca pana in 2011, 90% din productia de oua din Romania provenea de la gaini crescute in custi necorespunzatoare. Piata oualor in Romania are o valoare totala de un miliard de euro, relateaza mediafax.ro.

"Nu toti producatorii din Romania au reusit sa isi modernizeze custile. S-a creat in acest moment un deficit pe piata oualor. Pana nu se echilibreaza situatia nu vor cobori preturile. Vom avea oua scumpe anul acesta", explica, pe de alta parte, Grigore Horoi, presedinte al Agricola Bacau, pentru zf.ro.

Presedintele UCPR, Ilie Van, a mai precizat ca daca se regleaza piata, preturile vor scadea la producatori, insa nu la nivelul de la inceputul anului. In plus, in supermarketuri vor ramane aceleasi preturi mari.

"Producatorii nu au dublat preturile la oua, in ciuda unei oferte scazute din piata si a investitiilor facute in sistemul de crestere. Supermarketurile au profitat de oferta scazuta si au dublat preturile. Sunt convins ca preturile la oua in supermarketuri nu vor scadea, pentru ca asa s-a mai intamplat si cu alte produse alimentare, chiar daca producatorii le vor reduce la poarta fermei. Din pacate, autoritatile nu pot face mare lucru in acest sens pentru ca nu avem legislatie", a explicat Ilie Van pentru romanialibera.ro.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

In prezent, cresterea de preturi ale oualor nu apare in ofertele supermarketurilor si hypermarketurilor, insa aceasta se va resimti in timp.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: Pretul oualor se va stabiliza

Noua "valoare" a oualor

1 ou = paine franzela.

10 oua = aprox. doi litri de carburant;

  • Un bax de apa plata;
  • 1 kg de carne;
  • 2 litri de ulei;
  • 3 litri de lapte;
  • 2 kg de orez;
  • Circa 2 kg de zahar.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.