Un grup de cercetatori de la Universitatea Harvard au ajuns in 1999 in tara pentru a studia 136 de copii orfani din Bucuresti. Ce rezultate au obtinut?

Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in revista sciencenews.org si arata ca primii doi ani de viata sunt critici pentru dezvoltarea pe termen lung a copiilor. Cercetatorii au urmarit progresul orfanilor din Bucuresti care au fost abandonati la nastere de parinti, inclusiv dupa ce au parasit caminul.

Orfanii au crescut intr-un mediu "spartan" indica articolul, unde activitatile erau putine si plictisitoare: "copiii petreceau ore intregi uitandu-se pe pereti".

Cercetatorii au stabilit ca acei copii care au fost adoptati din timp si nu au trait prea mult in conditiile precare din orfelinat s-au putut adapta mai usor si sa relationeze cu alti copii mai usor. Copiii care au ramas dincolo de varsta de doi ani in orfelinat au dat dovada de mai multa anxietate sociala si de probleme de socializare.

Efectele conditiilor precare din primii ani de viata se vad si la nivel neurologic, arata studiul. Copiii care au ramas in orfelinat mai mult timp aveau mai putina materie cenusie decat cei care au crescut in camine cu o familie.

"Orfelinatul trebuie considerat o masura extrema. Copiii ar trebui sa fie dati spre adoptie cat mai repede cu putinta", a declarat Charles Nelson, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.