Media de varsta a consumatorilor de etnobotanice care au fost tratati in regim ambulatoriu in 2010 este de 19,1 ani, iar cea a consumatorilor internati este de 25,3 ani, in conditiile in care un raport al Agentiei Nationale Antidrog (ANA) releva "o crestere exploziva" a consumului de etnobotanice.

In Raportul National privind Situatia Drogurilor 2011 al ANA se arata ca media de varsta a celor asistati este sub 31 de ani in cazul tuturor drogurilor, mai mare pentru femei si mai mica pentru consumatorii de substante noi cu proprietati psihoactive (SNPP).

"Comparativ cu admiterile in regim de internare, in cazul celor in regim ambulatoriu se observa o varsta medie mult mai mica pentru toate drogurile (internare - 30,9 ani, ambulatoriu - 26,4 ani), cat si pentru SNPP (internare - 25,3 ani, ambulatoriu - 19,1 ani), iar comparativ cu anii anteriori se observa o scadere a mediei de varsta si a diferentelor care exista in acest sens intre sexe", noteaza autorii in raportul ANA.

  • Scade consumul de droguri puternice, creste cel de etnotobanice

Potrivit documentului, dintre cele 2.163 de persoane care au beneficiat in 2010 de tratament pentru consumul de droguri ilegale si "legale", 64,2 la suta au primit asistenta in regim de internare, 35,2 la suta in ambulatoriu si restul in regim de detentie.

Din datele ANA, desi drogul principal pentru care s-a solicitat asistenta in anul 2010 il reprezinta opiaceele (produse ce provin din opiu, n.r.), se observa o crestere exploziva a consumului de etnobotanice, o posibila explicatie fiind pretul relativ mic si accesibilitatea mult mai mare a acestora, conform MEDIAFAX.

Potrivit specialistilor, apare astfel o schimbare a modelului de consum, in conditiile in care scade consumul de heroina si creste consumul de etnobotanice. Astfel, 38,9 la suta dintre persoanele care au primit in 2010 asistenta, dupa ce au consumat etnobotanice, au primit anterior tratament in principal pentru opinacee, dar si pentru droguri precum canabis, cocaina sau inhalanti volatili.

Dependentii de droguri incep sa inlocuiasca heroina cu etnobotanicele, fapt calificat ca fiind inexplicabil de specialisti, in conditiile in care pana in acest moment se stia ca dependenta de opiacee nu poate fi inlocuita de nimic, afirma, in 27 septembrie, sociologul Andrei Botescu.

Citeste si:
Etnobotanice aduse din Olanda în România! Ce au transmis procurorii...
Etnobotanice aduse din Olanda...

Raportul National privind Situatia Drogurilor 2011 este al treilea studiu de acest fel la nivel national, fiind realizat pe un esantion de 5.100 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.