Desi se declara credinciosi, jumatate dintre romani percep existenta lui Dumnezeu diferit de dogma principalelor biserici crestine, reiese din cercetarea Religie si comportament religios, realizata de Fundatia Soros Romania.

Ce spune studiul?

Desi 94% dintre cei chestionati au raspuns DA la intrebarea “Credeti sau nu ca exista Dumnezeu?”, doar 42% dintre respondenti accepta viziunea dogmei crestine, potrivit careia exista un Dumnezeu intrupat intr-o fiinta. Prin comparatie, 49% dintre romani vad puterea divina mai degraba ca un spirit sau o forta a vietii, conform unui comunicat al Fundatiei Soros.

Cat de importanta este religia pentru romani?

Astfel, in timp ce credinciosii romani imbratiseaza numeroase aspecte care provin din crestinism, un numar semnificativ cred si in existenta unor fenomene sau ritualuri care nu au nicio legatura cu acesta. De exemplu, un procent semnificativ de respondenti cred:

  • In deochi - 60% dintre romani;
  • In oameni cu puteri speciale (prezicatori, tamaduitori, clarvazatori)- 47%,
  • In astrologie sau horoscop 25% dintre romani;
  • In extraterestri - 23%.

In acelasi timp, 88% dintre respondenti cred in existenta sufletului, si un procent egal de 87% cred in pacat sau in existenta Raiului.

Romanii se roaga, dar nu in biserica

De asemenea, aceasta abordare a fenomenului religios este vizibila si in atitudinea romanilor fata de unicitatea religiei. In timp ce 34% dintre respondenti afirma ca exista o singura religie adevarata, 38 de procente dintre conationali considera ca exista o singura religie adevarata, dar si alte religii contin unele adevaruri fundamentale. Pentru 18% dintre romani nu exista o singura religie adevarata, toate marile religii ale lumii continand unele adevaruri fundamentale.

Prezenta analiza este ultima din seria de analize ale cercetarii Religie si Comportament Religios.

Care este parerea ta? Ce inseamna Dumnezeu pentru tine?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.