Cercetatorul stiintific Mircea Radulian, de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, sustine ca influentele cutremurelor sunt lente in timp, dar ca seismul din Turcia ne-ar putea afecta.

In Vrancea a avut loc duminica un sesim mic, cu magnitudinea de 2,6.

Cercetatorul stiintific Mircea Radulian, de la Institutul National pentru Fizica Pamantului, a declarat, intr-o interventie la Realitatea TV, ca seismul puternic din Turcia trebuie privit ca unul normal, intr-o zona seismologica extrem de activa.

"Este un cutremur mare, care sare din obisnuintele zonei. Intr-una numit mod, suntem afectati si noi, pentru ca zonele sunt legate, dar nu inseamna ca in Vrancea sa fie acum un cutremur. Efectul este greu de prevazut, poate sa duca la o crestere a tensiunii in zona noastra", a declarat seismologul la RTV.

  • De asemenea, profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a explicat pentru Stirile ProTV de ce romanii pot sta linistiti dupa cutremurul de duminica din estul Turciei.

"Daca intr-adevar se confirma ca a fost in jur de 7, asa cum spun americanii, atunci pot sa apara cutremure in zona Marii Negre si respectiv a Marii Egee" a spus Marmureanu.

Directorul onorific al INFP precizeaza ca niciodata cutremurele din Turcia nu pot activa cutremure in Vrancea, fiind vorba de etaje diferite. Chiar si eventualele cutremure din Marea Neagra nu vor fi periculoase pentru litoralul romanesc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.