Folosirea retelelor sociale online poate parea ceva distractiv si nevinovat, insa doctorii sustin ca acest lucru poate sa determine, in randul adolescentilor, asa numita 'depresie Facebook'.

Noi cercetari arata ca un numar tot mai mare de tineri ce devin obsedati de astfel de site-uri pot ajunge sa aiba probleme.

  • De ce socializarea se poate transforma intr-o boala?
Imaginati-va cata tristete mapadeste inima tinerilor cand vad ca nu sunt apreciati prin binecunocutul "like" pentru noile poze postate. Sau cand pozele si statusurilele prietenilor par mai fericite decat cel care le vede in acel moment.

"Atunci cand eu stau in casa si sunt trista ca nu am ce sa fac si vad ca alti prieteni se duc si petrec fara mine, intru intr-o stare asemanatoare cu depresia", este marturia unei eleve de liceu Elizabeth Kisch. Cu toate acestea, fata spune ca incearca sa nu ia prea in serios Facebook-ul.

"Este foarte usor sa te compari cu altii in functie de ce afiseaza ei pe Facebook, lucruri care pot sau nu sa fie reale", spune psihiatrul Ken Ensroth. El sustine ca retelele de socializare pot afecta un adolescent daca acesta are deja o parere proasta despre sine si percepe aceste mijloace de comunicare ca pe un concurs de popularitate.

Adevarata problema, spun specialistii, este ca multi tineri confunda aceste retele cu lumea reala.

  • Exista semne pentru "depresia Facebook"?

Dr. Ensroth spune ca exista unele semne care ar trebui depistate din timp de parinti, precum: oboseala, tristetea, insomniile, refuzul de a merge la scoala sau durerea de cap sau de stomac.

In timp ce pentru unii tineri retelele de socializare vin ca un beneficiu, ajutandu-i sa se integreze, pentru altii ele devin un factor care conduce la depresie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.