Un roman a cumparat intregul lot cu manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, la finalul licitatiei ce a avut loc joi, la Paris, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte, de 405.000 de euro.

Mireille Radoi, directorul BCU, a precizat ca aceasta informatie i-a fost data de reprezentantii casei Binoche si Giquello, care au organizat, joi, la Paris, licitatia in care erau incluse mai multe manuscrise si documente ale lui Emil Cioran, scrie MEDIAFAX.

  • Cumparatorul este un roman din SUA si a licitat prin telefon

Biblioteca Centrala Universitara (BCU) si Televiziunea Romana (TVR) au participat la aceasta licitatie cu intentia de a achizitiona impreuna tot lotul Emil Cioran, care cuprindea 123 de pozitii, valoarea tuturor obiectelor fiind estimata de specialisti la o suma sub 100.000 de euro.

Dupa o licitatie in care fiecare document in parte a fost supralicitat, BCU si TVR reusind sa castige mai multe dintre acestea, un alt licitator a achitat suma totala la care s-a ajuns pentru acest lot - 405.000 euro -, adjudecandu-si-l astfel, conform clauzei "faculté de réunion de lots".

"Nu ne-am mai inchipuit ca cineva poate sa faca totalul. Reusisem sa luam din fiecare, si din manuscrise, si din documente",
a declarat Mireille Radoi pentru MEDIAFAX. Ea a mai precizat ca s-a ajuns la sume foarte mari la licitarea fiecarui document in parte.

  • Diploma de licenta - 17.000 de euro, diploma de bacalaureat - 8.000 de euro - si manuscrisele "Schimbarea la fata a Romaniei" - 20.000 de euro si "Cartea amagirilor" - 13.000 de euro

Pe de alta parte, si reprezentantii TVR au declarat pentru MEDIAFAX ca TVR reusise sa achizitioneze cateva documente ale lui Cioran, insa au pierdut totul din cauza ca o persoana a achizitionat tot lotul, oferind intreaga suma la care s-a ajuns prin licitarea fiecarui obiect in parte.

"S-a licitat mult mai mult decat ne asteptam. Toti cei care reusisera sa achizitioneze ceva au pierdut la final. A fost mult peste posibilitatile noastre"
, au mai spus reprezentantii TVR.

Printre manuscrisele si documentele lui Cioran scoase la licitatie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, joi, s-au numarat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet si pamfletar", "Consideratiuni asupra problemei cunostintei la Kant", "Banalitate si transfigurare", "Cartea amagirilor", "Lacrimi si sfinti", "Schimbarea la fata a Romaniei" -, numeroase carti postale si scrisori adresate parintilor si altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat asezat, semnata pe verso, diploma de bacalaureat, datata 5 octombrie 1928, diploma de licenta in filosofie si litere, datata 23 iunie 1932, un carnet de student emis in Germania pentru anul scolar 1933 - 1934, cu fotografie si semnatura, mai multe carti de identitate emise de autoritatile germane, un pasaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis in Franta, abonamente de tren, fise de lectura, un permis pentru biblioteca si multe altele.

Citeste si:
10 cele mai scumpe carti vandute vreodata
10 cele mai scumpe carti...

Printre cele mai scumpe dintre acestea, dupa valoarea estimata, s-au numarat manuscrisul intitulat "Indreptar patimas", datat 12 martie 1940, evaluat de experti la o suma intre 8.000 si 10.000 de euro, dar si cateva manuscrise evaluate la sume intre 4.000 si 5.000 de euro, precum "Max Stirner", nedatat (aproximativ 1929 - 1930), "Intuitionismul contemporan", nedatat (1932), "Lacrimi si sfinti", nedatat (1936 - 1937).

Expertul Frédéric Castaing, citat de Radio France Internationale (RFI), a precizat, miercuri, ca aceste manuscrise, care acopera perioada din viata lui Cioran de dinainte de a se stabili definitiv in Franta, in anii 1940, sunt total diferite de cele 37 de caiete manuscrise ale filosofului despre care s-a vorbit in presa in ultima vreme, respectiv cele atribuite definitiv de justitia franceza, luna trecuta, comerciantei de vechituri Simone Baulez. Acestea au fost descoperite in februarie 1998, in pivnita casei din Paris unde a locuit scriitorul. Valoarea acestor manuscrise depaseste in prezent un milion de euro, potrivit specialistilor.

Citeste si:
Gupul SI a ars mii de carti si manuscrise din bibliotecile din Mosul
Grupul Stat Islamic a ars mii...

In schimb, manuscrisele care au fost scoase la vanzare joi, la Paris, apartineau familiei unui fost prieten apropiat al lui Cioran.

Acelasi expert a mentionat ca manuscrise semnate de Cioran se gasesc foarte rar pe piata, evenimentul de joi fiind extrem de important intrucat este pentru prima data cand sunt scoase la licitatie atat de multe documente de o atat de mare calitate.

  • Azi, pe 8 aprilie, este celebrat centenarul nasterii scriitorului Emil Cioran

Emil Cioran s-a nascut la Rasinari, judetul Sibiu. Prima lui carte aparuta, in 1934, in Romania, "Pe culmile disperarii", a fost distinsa cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitati si premiul Tinerilor Scriitori Romani. Succesiv au aparut: "Cartea amagirilor" (1935), "Schimbarea la fata a Romaniei" (1936), "Lacrimi si sfinti" (1937). Cel de-al doilea volum, "Schimbarea la fata a Romaniei", a fost autocenzurat in editia a doua, aparuta la inceputul anilor '90, autorul insusi eliminand numeroase pasaje considerate extremiste, "pretentioase si stupide".
Citeste si:
Contin ADEVARATE comori! Zece dintre cele mai IMPRESIONANTE biblioteci
Contin ADEVARATE comori! Zece...

In 1937, Emil Cioran pleaca in Franta, cu o bursa a Institutului Francez din Bucuresti. Dupa o scurta intoarcere in tara (doua luni) in 1940, el paraseste pentru totdeauna Romania si se stabileste la Paris. Din acest moment, Cioran va publica numai in limba franceza, operele lui fiind apreciate nu numai pentru continutul lor, dar si pentru stilul plin de distinctie si finete al limbii. In 1949 ii apare la editura Gallimard - care va publica mai tarziu majoritatea cartilor sale - prima lucrare scrisa in limba franceza, "Précis de décomposition (Tratat de descompunere)", distinsa in 1950 cu premiul Rivarol. Ulterior, Cioran a refuzat toate distinctiile literare care i-au fost atribuite.

Emil Cioran a locuit la Paris, in Cartierul Latin, pe care nu l-a parasit niciodata. A trait mult timp retras si a murit in 1995. In schimb, a cultivat darul conversatiei cu numerosii sai prieteni (Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux). Cioran a intretinut o vasta corespondenta, dezvaluindu-se ca un remarcabil autor epistolar.

Citeste si:
[VIDEO] Manuscrisele de la Marea Moarta pot fi studiate online
VIDEO  Manuscrisele de la...

Citeste si: Cat pret mai pune Romania pe scriitorii sai?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.