Militantii din organizatia terorista Stat Islamic (SI) au devalizat bibliotecile din orasul Mosul aflat in nordul Irakului si au ars mii de carti rare si manuscrise valoroase, potrivit unor informatii care vorbesc despre distrugerea a peste 100.000 de documente.

Informatiile initiale spuneau ca aproximativ 8.000 de carti au fost distruse de acest grup extremist. Ulterior, Elijah J. Magnier, seful departamentului de corespondenti ai cotidianului Al Rai, a dezvaluit pentru The Independent ca reprezentantii Bibliotecii Publice din Mosul au raportat ca 112.709 carti si manuscrise, dintre care unele se aflau pe lista de documente rare protejate de UNESCO, au fost distruse de SI.

Ghanim al-Ta'an, directorul Bibliotecii Publice din Mosul, spune ca extremistii SI au demolat cladirea bibliotecii folosind dispozitive explozive.

"Oamenii au incercat sa ii opreasca pe membrii acestui grup terorist sa arda biblioteca, dar au esuat", a declarat o sursa locala pentru IraqiNews.com. Potrivit altor informatii aparute in presa regionala, militantii SI au patruns la inceput in biblioteca din Mosul si au facut un "rug" urias in holul principal din carti si texte stiintifice, in fata privirilor ingrozite ale studentilor, scrie MEDIAFAX.

Printre documentele care au fost arse se afla o colectie rara de ziare irakiene de la inceputul secolului al XX-lea, harti, carti si colectii rare de documente din perioada Imperiului Otoman. Un profesor de istorie de la Universitatea din Mosul spune ca extremistii islamisti au inceput sa distruga biblioteca - infiintata in 1921 si devenita un simbol al renasterii statului irakian modern - la inceputul acestei luni.

El spune ca militantii SI au provocat pagube substantiale si in Biblioteca musulmanilor suniti, in biblioteca veche de 265 de ani a Bisericii Latine a fratilor dominicani si la Biblioteca Muzeului din Mosul.

Potrivit altor informatii, este posibil ca militantii SI sa nu fi distrus toate cartile pe care le-au confiscat, deoarece anumiti locuitori din Mosul au povestit presei locale ca au vazut multe camioane cu placute de inmatriculare siriene, incarcate cu documente si carti, parasind orasul pe timpul noptii. Ei afirma ca aproximativ 2.000 de carti - inclusiv carti de povesti pentru copii, dar si de poezie, filosofie, sport, sanatate, cultura si stiinta - au fost incarcate in sase camioane.

Citeste si:
Andreea Tonciu a dat cărțile pe față. Își editează toate pozele de...
Andreea Tonciu a dat cărțile...

In 2003, in timpul celei de-a doua ofensive americane in Irak, Biblioteca Publica din Mosul a fost distrusa. Multe dintre volumele ei pretioase au disparut, dar eforturile depuse de localnici - care au salvat multe carti de valoare ascunzandu-le in casele lor - si banii donati de familiile bogate, cu care au fost rascumparate cartile furate, au salvat aceasta biblioteca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.