Zona Vrancea nu poate produce un cutremur cu magnitudinea mai mare de 7,5 pe scara Richter, iar un seism important, la mare adancime, ar putea aparea dupa 2040, a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, directorul Institutului de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu.

Intrebat despre rezistenta cladirilor in cazul unui cutremur de mare intensitate, directorul Institutului de Fizica a Pamantului a precizat ca dupa anul 1977, foarte multe cladiri din Bucuresti au fost proiectate astfel incat sa reziste la o intensitate 8-9 grade pe scara Richter.

Specialistul a adaugat ca ar trebui constituita o comisie de avizare in acest sens, precizand ca nu exista "zone preferentiate", ci doar "zone cu case bine facute si zone cu case prost facute".

"Acesta este adevarul. In 1977 toate cladirile care au cazut, au cazut din cauza unor greseli de proiectare si de executie. Va spun sigur asta si putem lua fiecare bloc care a cazut. Cutremurul din 1977 a avut o anumita directivitate" a adaugat Gheorghe Marmureanu, potrivit MEDIAFAX.

Specialistul a mai vorbit si despre extinderea sistemului de avertizare in caz de cutremur, precizand ca acesta ar trebui sa functioneze si pentru mass-media si chiar pentru telefoanele mobile, ceea ce ar insemna ca toata lumea ar putea afla cu 30-40 de secunde inainte de producerea seismului.

Marmureanu a explicat ca sistemul de avertizare actual este construit pentru instalatii cu risc major la cutremur, iar urmatorul pas ar fi ca acesta sa existe macar in salile de operatie din spitale, pentru ca medicul sa primeasca semnalul si sa porneasca generatorul.

"Am gasit o echipa privata, dar de acum nu mai e treaba mea. Trebuie sa gasim bani. La fel de important e cu lifturile. Am sa ma bat pentru sistem. Cel putin pentru spitale este foarte important, si pentru scoli"
, a mai spus Marmureanu.

  • Cat de "asigurata" e Romania in cazul unui cutremur devastator?
Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.