Aproape jumatate dintre romani sunt multumiti de viata lor, desi doar 4% apreciaza ca "buna" situatia actuala a economiei nationale si doar 14% se asteapta la o imbunatatire a acesteia in 2011, potrivit studiului Eurobarometru.

  • Romanii, mai optimisti!

Studiul arata ca, in pofida acestei aprecieri negative asupra situatiei actuale a economiei, optimismul romanilor referitor la evolutia vietii lor a crescut in 2010. Astfel, numarul romanilor care cred ca viata le va fi mai buna in urmatorul an a crescut de la 16 la 22% intre primavara si toamna lui 2010.

Comparativ, media la nivelul UE a cetatenilor care se declara satisfacuti de propria viata in general este cu aproape 30% mai mare fata de nivelul inregistrat in Romania, ajungand la 78%. Cele mai ridicate valori s-au inregistrat in tarile nordice (Danemarca - 97%, Suedia - 96%, Olanda - 96%, Luxemburg - 95%, Finlanda- 94%), potrivit MEDIAFAX.

Niveluri mai scazute decat in Romania se inregistreaza doar in Portugalia (45%) si in Bulgaria (38%). In cazul celor 12 noi state membre, nivelul de satisfactie fata de propria viata in general este mai scazut, media fiind de 65%
.

In ceea ce priveste nivelul de satisfactie al romanilor cu viata proprie, acesta variaza in functie de gradul de urbanizare. Astfel, 54% din romanii din marile orase sunt multumiti de propria viata, in timp ce procentul in mediul rural este de 39%.

Eurobarometrul arata, in schimb, ca pe parcursul anului 2010 s-a accentuat aprecierea negativa privind situatia economiei romanesti, procentul celor care o considera "destul de proasta sau foarte proasta" crescand de la 90% in primavara lui 2010 la 94% in toamna lui 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.