Peste 10.000 de angajati ai Uzinei Dacia din Mioveni au iesit marti in strada, pentru a protesta fata de politica sociala a Guvernului.

Protestul de la Mioveni, la care au participat peste 10.000 de persoane, precum si liderul BNS, Dumitru Costin, s-a incheiat cu o ora mai devreme decat era stabilit, sindicalistii de la Dacia cerand ca toti angajatii sa se solidarizeze cu actiunea lor si sa organizeze mitinguri in toata tara.

Liderul sindical BNS, Dumitru Costin, care a participat la protestul organizat de sindicalistii de la Dacia in fata Casei de Cultura a Sindicatelor din Mioveni, a declarat ca oamenii nu pot fi de acord cu prevederile noului cod al muncii si a acuzat Guvernul ca, dupa ce reprezentantii sindicatelor au depus propunerile de imbunatatire a legislatiei muncii, guvernantii "au scos un alt proiect de lege pe care l-au trimis parlamentarilor pentru ca acestia sa-l aprobe in Parlamentul Romaniei", transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Vopsitori, electricieni, soferi, ingineri, economisti, juristi, toti veti fi angajati ca cei cu ziua la coasa. Ca asa e bine in tara asta. De ce sa aveti contracte colective de munca la nivel national, la nivel de ramura si un nivel de unitate? Ca sa ne poata plati pe toti la salariul minim pe economie, ca asa e mai bine pentru ei. Va aduceti aminte, in urma cu trei saptamani, presedintele Romaniei, spunea public «aia de la sindicate trag de timp, nu mai stati de vorba cu ei». I-am demonstrat presedintelui Romaniei ca suntem oameni de cuvant si vineri, saptamana trecuta, pe 21 ianuarie, am depus toate propunerile de imbunatatire a legislatiei muncii, asa cum trebuie, tinand cont de norme europene, tinand cont si de conventii internationale si protejand drepturile lucratorilor. Ne-am tinut cuvantul! Stiti ce au facut Guvernul asta smecher? Stiti ce au facut? Vineri dupa-amiaza, au scos alt proiect de lege pe care l-au trimis la toti parlamentarii lor sa-l aprobe in Parlament", a spus liderul BNS, Dumitru Costin, in timpul protestului.

Citeste si:
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va fi pilot Dacia în Raliul Dakar din 2025
OFICIAL: Nasser Al-Attiyah va...

De asemenea, presedintele Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, a spus ca actiunea celor peste 10.000 de persoane este "o prima scanteie care sa declanseze astfel de miscari in toata tara".

"Vrem sa dovedim acestui presedinte ca Romania este a noastra, nu a lor. Cum Dacia este un brand care reprezinta Romania in toata Europa, cer ca toti salariatii sa se solidarizeze cu noi si sa organizeze in toata tara mitinguri impotriva acestui Guvern. Actiunea de protest este organizata impotriva modificarii legislatiei muncii, a scumpirii carburantilor si a scaderii puterii de cumparare, ca urmare a scumpirii alimentelor de baza", a declarat Nicolae Pavelescu.

Mitingul de protest la care au participat 10.000 de oameni, majoritatea angajati ai companiei Dacia, dar si angajati ai altor societati din industria auto si sindicate din administratie, educatie si sanatate, a inceput in jurul orei 13.00, fiind programat sa se incheie la ora 16.00, insa s-a finalizat cu o ora mai devreme.

Citeste si:
Revoltă națională din cauza legii pensiilor. Ambulanțierii au...
Revoltă națională din cauza...

La inceputul actiunii de protest, manifestantii au ascultat "Internationala" si Imnul de stat al Romaniei.

Pe durata manifestatiei, protestatarii au batut in tobe si au fluierat, scandand "Jos Basescu", "Jos Guvernul", "Carburantul l-ati scumpit, la noi voi nu v-ati gandit".

Mitingul a fost organizat, marti, de Sindicatul Automobile Dacia fata de modificarea Codului Muncii si a contractului colectiv de munca, dar si fata de scumpirea carburantilor.

  • De ce au protestat sindicalistii?
Potrivit reprezentantilor Sindicatului Automobile Dacia, oamenii protesteaza fata de modificarilor Codului muncii si a legilor referitoare la contractele colective de munca, sindicate si conflicte de munca. Totodata, salariatii sunt nemultumiti de scumpirea repetata a carburantilor.
Citeste si:
Proteste chiar și în ziua în care Alexandra a fost condusă pe...
Proteste chiar și în ziua în...

La mitingul de la Mioveni au participat, pe langa angajatii Dacia, si alti sindicalisti afiliati la Blocului National Sindical (BNS). Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ca la protestul de la Mioveni au fost prezenti sindicalisti de la Romaero Bucuresti, din domeniul energiei, transporturi si constructii. In plus, la protest au participat si sindicalisti ai principalilor furnizori ai Dacia, informeaza Adevarul.

Pe durata actiunii de protest este oprita circulatia pe mai multe strazi din zona centrala a orasului Mioveni, traficul fiind deviat pe rute ocolitoare.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.