Rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, sustine ca noua Lege a educatiei limiteaza dreptul la studii al cetatenilor, fiind anulate studiile de master la distanta si cele doctorale fara frecventa.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, vineri, de Andrei Marga, oprirea tuturor studiilor master la distanta este "o eroare", cel putin din motivul ca limiteaza dreptul la studii al unor tineri care locuiesc si lucreaza in alte localitati.

"Sunt cel putin patru articole, de gravitate variabila, dar mare, care limiteaza dreptul la studii al cetatenilor Romaniei. Articolul 140 anuleaza studiile master la distanta. Oprirea tuturor studiilor master la distanta este o eroare, cel putin din motivul ca limiteaza dreptul la studii al unor tineri care locuiesc si lucreaza in alte localitati si care pot realiza «frecventa redusa» cu mijloacele electronicii de astazi. Se anuleaza doctoratul la fara frecventa, impiedicand persoane care lucreaza in afara localitatilor universitare sa urmeze studii doctorale", se arata in documentul citat, transmite MEDIAFAX.

Rectorul UBB a precizat ca multi profesori, medici, juristi, economisti si altii "vor fi opriti sa-si completeze studiile", iar, din cauza prevederilor legii, la universitatea clujeana "sute de candidati straini competitivi sunt respinsi inutil".

"Trebuie inteles ca este important sa avem doctorate puternice, dar relevanta doctoratelor nu este a priori subminata de forma doctoratului. Diferite tari nu fac distinctia dintre «frecventa»si «fara frecventa», incat lasa in seama persoanei ce face cu timpul sau si cum se pregateste, dar nu contin interdictii in lege", a explicat Marga.

El a subliniat ca articolul 150 al Legii educatiei spune ca doar cinci la suta dintre studenti au dreptul sa promoveze doi ani intr-un an si s-a intrebat cine stabileste, a priori, cati studenti promoveaza doi ani intr-un an.

Citeste si:
Basescu: Senatul si USL sa inceteze demersurile de politizare a ICR
Traian Basescu: Senatul si...

"Pot fi unu la suta, pot fi zece la suta? Ce rost au astfel de prevederi intr-o lege serioasa? De asemenea, in articolul 157 nici nu se mai aduce vorba de «joint master» sau «master international», care fac parte din chiar politica Uniunii Europene. Oare legea nu cunoaste reglementarile UE?", s-a intrebat Marga.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.