Cea mai reusita fotografie a eclipsei partiale de Soare din 4 ianuarie 2011 a fost surprinsa de un roman, considera celebra revista de astronomie Sky&Telescope.
Potrivit EVZ, Fotograful, care "vaneaza" eclipse de vreo cinci ani, spune ca a avut un car de noroc sa surprinda atat eclipsa cat si un avion care a trecut prin dreptul Soarelui in acelasi timp.

Publicatia Sky&Telescope a ales fotografia romanului Catalin Paduraru drept cea mai buna imagine a eclipsei partiale de Soare din 4 ianuarie 2011, deoarece silueta unui avion poate fi distinsa pe suprafata Soarelui.

Intr-un interviu pentru evz.ro, Catalin povesteste cum s-a indragostit de astri, cum a mers in China pentru a fotografia o eclipsa de Soare si cum a ramas mut cand a vazut avionul pe conturul solar: "A fost noroc. E aproape imposibil de planuit. Poate daca te duci langa un aeroport atunci cand e o eclipsa si astepti un moment bun. Eu eram cu un prieten in masina, iar, inainte sa fac fotografia, chiar ma intreba care sunt sansele sa prinzi ceva trecand prin fata Soarelui. Eu i-am spus ca e imposibil. Nici acum nu imi vine sa cred." [Citeste interviul in intregime pe evz.ro]



Eclipsa partiala de Soare de pe 4 ianuarie a inceput in Romania de la ora 9.05 si a putut fi vazuta pana in jurul orei 12.07, acoperirea maxima a Soarelui de catre Luna fiind de aproximativ 75%. Momentul maxim a avut loc in jurul orei 10.35, cand, timp de aproximativ 30 de minute, luminozitatea soarelui a scazut. Potrivit Institutului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", din Bucuresti, aceasta este singura eclipsa de Soare de care se vor bucura romanii in urmatorii patru ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.