Peste 40 de persoane sunt audiate in aceasta dimineata de procurorii DIICOT, intr-un dosar in care se fac cercetari cu privire la fraude pe internet, prejudicul fiind de 11 milioane de euro, din care peste un milion de euro reprezinta beneficiul suspectilor.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti au efectuat in aceasta dimineata 42 de perchezitii domiciliare, dintre care 31 in judetul Constanta, patru in judetul Neamt, trei in judetul Brasov si cate una in judetele Olt, Maramures, Cluj si Dolj, informeaza DIICOT.

In timpul actiunii au fost ridicate calculatoare si dispozitive de stocare a datelor informatice.

Procurorii au stabilit ca, in perioada octombrie 2009 - februarie 2010, un grup infractional organizat, la care au aderat peste 50 de persoane, specializat in savarsirea de infractiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice in scopul obtinerii de sume substantiale, potrivit
MEDIAFAX.

  • Cum operau invinuitii

Prin intermediul unor aplicatii informatice, acuzatii au facut rost de datele unor conturi VoIP, pe care le-a folosit in interes personal pentru efectuarea de apeluri. Astfel, s-au putut apela numere cu suprataxa din strainatate, obtinand bonusuri, in functie de numarul de minute si valoarea apelului pe minut (la un tarif pe minut de 1 euro, obtinea 0,10 euro). Ulterior, pentru a obtine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, acuzatul a constituit o societate care a incheiat contracte cu detinatori de numere cu suprataxa, obtinand astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului.

Pentru obtinerea datelor conturilor VoIP, s-a folosit o aplicatie care cauta pe internet servere care au alocate numere VoIP, iar dupa identificarea acestora, prin atacuri informatice, era identificat numele de utilizator si parola de conectare la server.

Cu datele conturilor VoIP, folosind o aplicatie destinata efectuarii de apeluri telefonice de pe un calculator, denumita "Zoiper", acuzatul efectua apeluri catre numerele cu suprataxa. Folosind datele obtinute in mod fraudulos (adresa IP a serverului VoIP, numele de utilizator si parola aferenta) acesta initia apelul, care trecea prin serverul VoIP, iar prin internet, ajungea la numarul de destinatie.

In acest mod invinuitii au efectuat aproximativ 23.500 de apeluri, cu o durata totala de peste 315.000 minute, prejudiciind astfel societati din Romania, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia, SUA
.

Citeste si:
Alex Velea și Antonia, acuzați de bullying! Artiștii au fost dur...
Alex Velea și Antonia,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.