Guvernul ar putea sustine o indemnizatie de 500 de lei pentru mamele care decid sa se intoarca la munca inainte implinirii varstei de doi ani a copilului. Varianta urmeaza sa fie supusa dezbaterii in interiorul coalitiei, a declarat astazi ministrul Muncii, Ioan Botis.

Ministrul Ioan Botis a precizat ca de indemnizatia de 500 de lei vor beneficia femeile care se intorc la munca in orice moment inaintea implinirii perioadei de concediu pentru cresterea copilului, relateaza MEDIAFAX.

Acesta a adaugat ca in cadrul coalitiei urmeaza sa fie analizate si propunerile privind posibilitatea reducerii perioadei de 24 de luni de concediu pentru cresterea copilului, in acest sens nefiind inca luata o decizie.

Propunerile Ministerului Muncii privind modificarile in domeniul social vor fi discutate si prezentate luni, a precizat Ioan Botis.
Ministerul Muncii declara, in 22 noiembrie, la Guvern, ca este analizata posibilitatea modificarii regulilor de acordare a indemnizatiei pentru mame si cresterii indemnizatiei pentru stimularea intoarcerii la munca, de la 100 la 400 lei
.

Perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului va fi redusa de la 24 de luni, variantele luate in calcul fiind ca aceasta sa fie de 12, 14 sau 18 luni, mai spunea ministrul Ioan Botis. Totodata, ministrul Ioan Botis preciza ca indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adica la cuantumul din iunie 2010, inainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finala va fi luata la Ministerul de Finante
.

In prezent, mamele care revin la serviciu mai devreme de doi ani primesc 100 de lei in plus la salariu, sub forma unui stimulent.
Premierul Emil Boc spunea in 20 septembrie ca Guvernul intentioneaza sa regandeasca indemnizatia de crestere a copilului, reducand "generozitatea" unor astfel de plati.

Curtea Consitutionala a validat, in data de 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei. Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an.

Citeste si: Indemnizatia pentru cresterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.