Sindicalistii au boicotat sedinta plenului Consiliului Economic si Social (CES), astfel ca proiectul Legii salarizarii unitare nu a putut fi avizat, nefiind intrunit cvorumul necesar.

Sedinta plenului CES fusese convocata marti, cu doua zile mai devreme, pentru a aviza proiectul Legii salarizarii unitare. Avizul CES in cazul actului normativ este consultativ.

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Valentin Mocanu a declarat, marti, ca regreta ca nu au putut avea loc dezbateri publice in CES pe tema proiectului Legii salarizarii.

Mocanu a spus ca procesul legislativ in cazul proiectului poate continua si in absenta avizului CES, pentru ca din punct de vedere al consultarii formale in Consiliu procedurile au fost indeplinite, scrie MEDIAFAX.

El a precizat ca prin avizul formal se intelege ca s-au indeplinit conditiile legale.

  • "Procedura legislativa poate continua in cazul Legii salarizarii unitare, din punct de vedere al consultarii formale in cadrul CES-ului lucrurile au fost indeplinite. CES-ul a fost sesizat in legatura cu aceste proiecte (proiectul legii cadru privind salarizarea unitara a personalului din sistemul bugetar si proiectul legii de aplicare a acesteia in anul 2011, n.r.) si ar fi urmat ca astazi (marti, nr.), pe baza minute de la Ministerul Muncii si a propunerii de aviz favorabil a Comisiei de specialitate a CES-ului, sa fie dezbatute aceste acte normative, dar azi sedinta nu a putut avea loc din cauza lipsei reprezentantilor sindicatelor", a spus Mocanu.

Sedinta care trebuia sa aiba loc marti a fost stabilita joia trecuta, in plenul CES.

  • Ce este Consiliul Economic si Social ?

Potrivit legii, Consiliul Economic si Social analizeaza si avizeaza proiectele de hotarari si de ordonante ale Guvernului si proiectele de lege ce urmeaza a fi prezentate spre adoptare Parlamentului. Initiatorii proiectelor de acte normative si de programe si strategii nationale sau sectoriale au obligatia de a solicita pentru acestea avizul consultativ al CES.

CES este format din 45 membri, cate 15 de la sindicate, patronate si Guvern. Dezbaterile in plen se desfasoara in prezenta a minimum 24 dintre acestia, respectiv cel putin opt de la fiecare parte. In cazul in care nu se poate adopta o hotarare a plenului, se vor transmite punctele de vedere exprimate in plenul CES partii care a sesizat acest organism, potrivit legii.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", Confederatia Nationala a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia, Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical si Confederatia Nationala Sindicala "Meridian" i-au trimis, marti, o scrisoare deschisa premierului Emil Boc in care ii aduc la cunostinta ca nu vor participa la sedinta Consiliului Economic si Social, "in semn de protest fata de absenta unui dialog real si responsabil intre Guvern si sindicate si, in mod special, pe tema proiectelor legilor care vor reglementa salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice".

Cele cinci confederatii sindicale protesteaza in acest mod fata de incercarea Guvernului de a forta promovarea Legii unitare a salarizarii care, prin prevederile ei, incalca Constitutia, se arata in documentul citat.

Sindicalistii din cele cinci confederatii ii scriu premierului ca au constatat "ca Guvernul actual al Romaniei nu doreste o lege de salarizare echitabila, in continuare nu se doreste o grila unitara de salarizare, aplicabila incepand cu ianuarie 2011".

"Cele cinci confederatii constata ca factorii responsabili din Guvernul Romaniei nu vor sa tina cont de faptul ca prioritatile reale ale Romaniei sunt sanatatea, invatamantul, cercetarea, cultura si administratia, prioritati care trebuie sa se reflecte in coeficientii de ierarhizare incepand cu ianuarie 2011. Cele cinci confederatii sindicale refuza sa fie partase la incalcarea dreptului salariatilor bugetari de a reveni la salariile care le-au fost diminuate si a prevederilor constitutionale", sustin sindicalistii in scrisoarea deschisa adresata premierului.

Confederatiile sindicale cer revenirea asupra acestui text de lege, organizarea unui dialog si a unor consultari "reale si serioase" pe marginea proiectului Legii unitare a salarizarii, astfel incat bugetarii "sa se bucure de un tratament in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei si ale pactelor, tratatelor si conventiilor internationale la care Romania este parte".

Premierul Emil Boc i-a reprosat ministrului Muncii, in sedinta de Guvern, ca nu s-a asigurat de avizul Consiliului Economic si Social pana la sedinta de luni a Executivului, spunandu-i ca Legea salarizarii nu poate fi trimisa Parlamentului fara raspunsul CES, indiferent daca este pozitiv sau negativ.

Guvernul a anuntat anterior ca nu va mai discuta proiectul legii salarizarii in sedinta de luni, ci intr-o noua reuniune programata pentru miercuri, deoarece nu a fost inca primit avizul Consiliului Economic si Social.

Executivul anunta, la finalul sedintei de saptamana trecuta, ca a discutat, in prima lectura, proiectul legii cadru privind salarizarea unitara a personalului din sistemul bugetar si proiectul legii de aplicare a acesteia in anul 2011, urmand ca formele finale ale actelor normative sa fie adoptate luni, 22 noiembrie, dupa consultari cu Fondul Monetar International, iar ulterior sa fie trimise spre Parlament, in procedura de angajare a raspunderii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.