Copilul care se naste la peste 24 de saptamani poate fi declarat imediat daca respira si ii bate inima, iar medicul care supravegheaza o gravida cu risc si care lucreaza intr-o clinica fara dotari speciale este obligat sa o trimita pe aceasta la un spital de nivel superior, potrivit specialistilor.

Silvia Stoicescu, seful Clinicii de neonatologie de la Maternitatea Polizu din Bucuresti, a declarat, vineri, ca orice copil care se naste la peste 24 de saptamani poate fi declarat imediat ca nou-nascut, daca respira si ii bate inima.

Potrivit medicului, nu exista un criteriu de greutate in declararea nou-nascutului, scrie MEDIAFAX.

Stoicescu a precizat ca orice medic, care are in ingrijire o gravida cu risc si care lucreaza intr-o clinica fara dotari speciale, are obligatia sa o trimita pe aceasta la un spital de nivel III. In cazul in care gravida nu a fost trimisa la un astfel de spital si naste un copil cu probleme, trebuie luate masuri pentru transportul la un spital de nivel superior, a adaugat Silvia Stoicescu.

"In cazul anticiparii nasterii unui copil cu risc, este de preferat transportul gravidei la centrul de nivel III (transport in utero). Doar in cazul in care acest lucru nu va fi posibil, se va apela la nasterea intr-un centru de nivel inferior si la transportul ulterior al nou-nascutului", potrivit Protocolului de transport neonatal.

Scopul urmarit, prin elaborarea unei conduite de transport, este acela de a scadea morbiditatea si mortalitatea neonatala, cat si asigurarea adresabilitatii tuturor nou-nascutilor, care ar avea nevoie de acest lucru, in cel mai scurt timp, la centrele de nivel III, se mai arata in document.

Astazi, doi gemeni nascuti prematur, la sase luni, la maternitatea din Campulung Muscel au fost transferati la Maternitatea Polizu din Bucuresti, dupa ce tatal copiilor i-a reclamat subsecretarului de stat Raed Arafat ca micutii, nascuti in urma cu zece zile, nu au beneficiat de ingrijire corespunzatoare, nefiind declarati sau introdusi in incubator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.